David Cameron elvenné az illegálisan munkát vállaló bevándorlók pénzét

külföld
2015 május 21., 11:23

Komolyan szigorítaná az illegális munkavállalás büntetését a brit kormány. David Cameron brit miniszterelnök a belügyminisztériumban tartott beszédében ismertette kormánya új tervét. Ennek lényege, hogy a jövőben

legfoglalhatnánk az illegálisan munkát vállaló bevándorlók bérét,

ami Cameron szerint "megnehezítené", hogy továbbra is Nagy-Britanniában maradhassanak.

A javaslat szerint az illegális bevándorlók munkavállalása önmagában is bűncselekmény lesz. A terv szerint a munkáltatókat hivatalosan értesítik majd munkavállalóik vízumának érvényességéről, vagyis az a munkáltató, aki a vízum lejárta után is tovább foglalkoztatja a bevándorlókat, tudatos törvénysértő lesz.

A bevándorlás már 2010-ben fontos kampánytémája volt a kormányzó konzervatívoknak, David Cameron akkor azt ígérte, hogy százezer fő alá csökkenti a bevándorlást. Ehhez képest 2014-ben 641 ezer bevándorló érkezett az országba, és csak 2015 első három hónapjában 283 ezerrel több külföldi munkavállaló dolgozott, mint tavaly ilyenkor.

Nem 283 ezer, hanem 283 ezerrel több, mint egy éve.

A jelenleg hatályos brit törvények szerint csak a legális bevándorlókat lehet büntetni illegális munkavállalásért, az eleve illegálisan érkezetteket, vagy a tartózkodási engedélyük lejárta után az országban maradókat nem. Ezen a gyakorlaton változtatna most Cameron, aki a mai beszéde előtt a helyszínen tekintette meg a bevándorlási hivatal nyugat-londoni razziáját.

Cameron szerint az, hogy Nagy-Brtianniát kevésbé vonzóvá próbálják tenni az illegális munkavállalóknak alapja egy tisztességes bevándorlási politikának. "Az erős ország az, ami kontrollálja a bevándorlását, nem pedig az, ami felvonja a függőhidat" - mondta, elutasítva a bevándorlás teljes tiltását. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.