Parádésan indokolta meg a Magyar Nemzeti Bank, hogy miért tömték ki a Századvéget majdnem kétmilliárddal

gazdaság
2015 május 21., 08:19
comments 134

Végülis írhatták volna azt is, hogy „csak”, de ennél mulatságosabb érvelést választottak.

A kerettörténet: az MNB nemrég bejelentette, hogy a nettó 1,8 milliárd forintos ajánlattal nyerte a három évre szóló, közvélemény-kutatások készítéséről szóló pályázatát a Századvég Politikai Iskola Alapítvány.

Érdekesség, hogy a pályázaton indult a Kopint-Tárki is, közel hétszázmillióval olcsóbb, 1,12 milliárd forintos ajánlattal. A veszetesek megelégelték a dolgot, és a nyilvánosság elé tárták a jegybankkal folytatott levelezésüket. Ebből kiderül, hogy a Századvég mindenre a maximális, 100 pontot kapta a pályázat értékelésekor. A nemzetközi stratégiai szakpolitikákról szóló mintatanulmányra is.

Pedig ebből a tanulmányból még a hivatkozásokat is lefelejtették a századvéges szerzők.

A Századvég 100, a Kopint-Tárki 10 pontot kapott erre a feladatra. A vesztes cég szerint ez teljesen elfogadhatatlan, mert a Századvég tanulmánya – amit az iratbetekintésen láttak csak – formai és tartalmi szempontból sem felel meg a korábbi követelményeknek, ezért beadtak egy előzetes vitarendezési kérelmet, amit az MNB nem sokkal később egészen súlyos érvekkel utasított el.

A jegybank többek között arra hivatkozik, hogy nem probléma, hogy nem voltak feltüntetve a hivatkozások a tanulmányban, mert ez nem is volt elvárás.

Sőt, igazából voltak hivatkozások az MNB szerint. Fel is sorolnak néhány linket, köztük egy brit bulvárújság, a Daily Mail cikkét.

Az MNB szerint az is szuper, hogy a Századvég a szakmailag totális elkenésnek tűnő

„politikai gazdaságtani paradigmában értelmezhető jelenségek”

-re hivatkozik a mintatanulmányban, sőt, éppen ez a félmondat igazolja a tanulmány aktualitását.

mnb

A Századvéget korábbi kutatásvezetője, Mellár Tamás pénzmosodaként jellemezte tavaly ősszel („A minisztérium utalja a pénzt, én aláírom, a miniszterelnök tanácsadói fölveszik nálunk a nagy pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát”, mondta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.