Félmillióra büntették a hanyagul helyszínelő rendőröket

bűnügy
2015 május 23., 11:37
comments 92

A Szegedi ítélőtáblán először ítéltek kártérítést egy ügyben annak alapján, hogy a rendőrség hanyagul végezte a helyszínelést, írja a Blikk. Egy Bács-Kiskun megyei asszony tanyájáról

  • egy bikát,
  • két szamarat,
  • öt kecskét
  • és húsz juhot

loptak el. A kiérkező rendőröknek a nő hiába mondta el, hogy szerinte ki lehetett az elkövető, a helyszínelés után a rendőrség azt állapította meg, hogy

„értékelhető nyom nem látható, a tanúkutatás, adatgyűjtés eredményre nem vezetett.”

Ezután panaszt tett az ügyészségen a rendőrség ellen a nő. Az ORFK kivizsgálta az esetet és arra jutottak, hogy

„a rendőrök mulasztásokat követtek el, amelyeket az eltelt idő miatt már nem lehet orvosolni.”

Ezek utána nő másfél millió forintra perelte a rendőrséget. Az ORFK ekkor már azt állította, hogy a két rendőr mindent szakszerűen végzett, mindhiába. A pert ugyanis megnyerte a nő, bíróság félmilliót ítélt meg neki, a rendőrség pedig behajtja a büntetést a két helyszínelő rendőrön.

A Blikknek Lichy József ügyvéd elmondta, hogy nagyon sok ilyen perre számít a közeljövőben.

„Az lesz a kérdés, lehet-e bizonyítani, hogy a rendőrség nem tett meg mindent az elkövető kézre kerítéséért. Ha így van, akkor véleményem szerint akár gyilkossági ügyben is számítani lehet perekre.”

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.