Áder: A természet szeretete és tisztelete összeköt

környezetvédelem
2015 május 26., 12:44
comments 87

A természet szeretete és tisztelete is összeköti egymással azokat, akik a magyar-osztrák-szlovén határtérségben, három ország és három nemzeti park találkozási pontján élnek – mondta Áder János. A köztársasági elnök a Magyarország legnyugatibb pontján lévő hármashatár emlékhelyen szólalt fel, ahol az európai nemzeti parkok napja alkalmából Heinz Fischer osztrák és Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel találkozott.

Mindhárman egyetértettek abban, hogy a természetvédelem közös európai ügy, a nemzeti parkok fenntartása és gondozása pedig együttműködést és fokozott figyelmet igényel.

Áder János beszédében emlékeztetett arra, hogy a hármashatáron lévő emlékkövet 1922-ben avatták fel, de a második világháború után évtizedekig sem volt szabad arrafelé járni.

„Örülnünk kell annak, hogy ma már nem szögesdrót választ el egymástól, hanem háromnyelvű információs táblák igazítják útba a csodálatos természeti környezetben túrázókat” – mondta Áder János.

Szólt arról is, hogy több mint 10 évvel ezelőtt alakult meg az Őrség-Raab-Goricko tájvédelmi park, aminek a működése több szempontból is sikeres.

Sikeresek voltak a három ország részvételével benyújtott uniós pályázati projektek is, és még sikeresebbnek nevezhető az a közös gondolkodás, aminek köszönhetően közös értékké vált a természet védelme és a közös gondoskodás, állapította meg az államfő.

Áder János elismerését fejezte ki a park dolgozóinak, és azt kívánta nekik, hogy a jelen lévő fiatalok legyenek támogatóik és kezdeményezésük folytatói.

Heinz Fischer, Ausztria köztársasági elnöke örömét fejezte ki, hogy az együttműködés a három köztársasági elnök találkozásával is megvalósulhatott a régióban. Ez bizonyíték arra, hogy közvetlen, egyszerű módon tudják megvitatni az európai kérdéseket, így módon a nemzeti- és natúrparkok ügye, a természetvédelem előtérbe kerülhetett – mondta Heinz Fischer, aki természetbarát, és hosszú évtizedek óta szószólója az ilyen ügyeknek.

Emlékeztetett a vitákra, amiket arról folytattak, hogy van-e létjogosultságuk ezeknek a parkoknak. A vitákat a megvalósítás követte, és bebizonyosodott, hogy ezeknek a parkoknak igenis van létjogosultságuk, ezeket meg kell teremteni.

Borut Pahor, Szlovénia köztársasági elnöke azt mondta, mindhárom országnak fontos a fenntartható fejlődés, hogy vigyázzunk a természetre, hiszen ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Európa és nemzeteink is fejlődjenek. Köszöntet mondott mindenkinek, akik gondoskodnak erről a területről, hiszen küldetést jelent, hisznek abban, ha erre törekszenek, akkor békés jövő, szép együttélés vár az itt élőkre.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója mindhárom nemzeti park dolgozói nevében elmondta: a 100 ezer hektáros, három határon átnyúló közös tájvédelmi park számos lehetőséget nyújt az együttműködésre a turizmusban, a kultúrában és a környezetvédelemben is.

Utalt arra, hogy uniós pályázati források bevonásával közösen sikerült kiépíteni a kerékpárutat, közösen telepítettek őshonos gyümölcsfákat, de együtt emlékeznek meg minden évben az Európai nemzeti parkok napjáról is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.