Nem kegyelmezett az MLSZ halálbizottsága

futball
2015 május 26., 18:29
comments 191
  • Bár a pályán nem estek ki, a klubok bizonytalan anyagi helyzete miatt nem indulhat az első osztályban a Pécs, a Nyíregyháza és a Kecskemét.
  • Az MLSZ a bedőlő klubok miatt keményített be.
  • Így az eddig első osztályú csapatok a Győrrel és a Pápval együtt mennek a harmadosztályba.
  • 12 csapatos lehet az NBI.

Fent tartja-e a Magyar Labdarúgó Szövetség a látszatot, hogy minden rendben van a miniszterelnök kedvenc sportjával, vagy végre tényleg komolyan veszi saját szabályait, és kizár több, az anyagi megszűnés szélén álló csapatot?

Erről döntött ma az MLSZ fellebviteli licencadó bizottsága másodfokon. És nem kegyelmezett azoknak a kluboknak, ahol nem látták biztosítottnak az anyagi hátteret.

Csányi Sándor az első körben keménységet hirdetett. Az egyértelmű volt, hogy a Quaestor-lufival együtt kipukkanó Győr - hiába gyűjtött annyi pontot a botrány kirobbanása előtt, amivel bent maradt az első osztályban - nem kap engedélyt az első osztályban való részvételre.

Nemcsak Tarsoly Csaba, de egy másik klubelnök, a pápai Bíró Péter is őrizetben van. A Pápa ugyanakkor kiesett, így náluk nem arról kellett dönteni, hogy maradhatnak-e NBI-esek, hanem arról, hogy rögtön a harmadosztályba zuhannak-e vissza. Ha egy klub nem tudja teljesíteni az NBI feltételeit, akkor két osztállyal sorolják vissza.

És ott volt a Kecsemét, a Pécs és a Nyíregyháza, amelyek a pályán kiharcolták a bentmaradást, de az MLSZ nem látta biztosítottnak, hogy elég pénzük van egy újabb első osztály szezonra.

Őrizetben lévő elnökök

Győr. A Quaestor bedőlése maga alá temette a klubot. A stadiont és csatolt részeit Tarsoly Csaba állami és önkormányzati támogatásból, valamint egy 17 milliárdos, állami banktól kapott hitelből építette. A veszteséges focit Tarsoly Csaba elnök-tulajdonos más vállalkozásaiból finanszírozta. Más vállalkozásait pedig mindenhonnan máshonnan finanszírozta, amíg az egész össze nem dőlt. A Győr az elmúlt három évben dobogós volt a bajnokságban, 2013-ban aranyérmes is lett.

Lombard Pápa. A zálogházakat üzemeltető, és az otthagyott ékszerek forgalmazásával foglalkozó Bíró Péter tulajdonos sokkal kisebben játszott, mint Tarsoly, a csapat is szerényebb célokat tűzött ki maga elé, a mezőny közepét. Bíró a Nemzeti Sportnak januárban azt nyilatkozta, hogy a foci a szenvedélye és a hobbija, ezért áldoz rá a saját pénzéből. Azt is mondta, hogy jó lenne, ha nem egy lábon állna a klub, de akkor sincs baj, ha nem száll be új tulajdonos, egyedül is csinálja tovább. A baj akkor kezdődött, amikor Bíró májusban őrizetben került, miután egy négymilliárdos csalás miatt feljelentett magát. Ahogy Bíró legfeljebb a rendőrségre járt, nem meccsekre, a csapat heteken belül leküzdötte magát a tabella legalájára. A pápai csapatot évi – helyezéstől függően - legfeljebb 55 millió forinttal támogatta eddig az önkormányzat is. A városi tulajdonban lévő stadionja felújítására 800 millió forintot kapott.

A Pápa legutóbbi meccsét 475 néző látta (a Paks ellen 0-4).

És három klub, a Kecskemét, a Pécs és a Nyíregyháza, ahol az MLSZ nem talált rendben mindent.

Nem öntötte a sok pénzt a Mercedes

Kecskeméten 2005-ben szállt be a helyi fociba a szállítmányozással foglalkozó Rózsa Pál és az építőipari vállalkozó Versegi János. A másodosztályú klub 2008-ban jutott fel az első osztályba, legnagyobb sikere a 2011-es Magyar Kupa-győzelem volt, indulhatott is az Európa-ligában, a kazah Aktobén viszont nem tudott tovább jutni. Úgy tűnt, hogy jó idők jönnek a klubra a Mercedes-gyár felépítésével, Orbán Viktor maga is azt mondta 2013-ban, hogy

“A Kecskemét is meg fog erősödni, csak először kicsit meg kell melegednie Magyarországon a Mercedesnek.”

De az Auditól eltérően (ami a Győrt támogatta) a Mercedes nem tolt nagyobb összeget a kecskeméti fociba, csak az akadémiát támogatta. Az új Közgépnek kiszemelt, a Duna Aszfalt viszont ott volt a szponzorok között.

photo_camera A klubot működtető kft. mérlege Forrás:opten.hu

Az semmiképpen sem volt jó üzenet, hogy a licenszkérelem elsőfokú elutasítása utáni napokban, tíz év után kiszállt a két tulajdonos egyike, Versegi János, így Rózsa Pál lett a százszázalékos tulajdonos.

A klub anyagi gondjait jól mutatja, hogy hiába állapodott meg az önkormányzattal 2012-ben arról, hogy a városhoz tartozó stadion mellett kialakított műfüves pályáért fizet előbb 25, majd 21 milliót, már az első részlettel is adós maradt, de azt levonták a klub támogatásából, a másodikról pedig az önkormányzat lemondott. Kecskeméten is átalakítják a stadiont, 800 millió állami támogatást kapnak erre, az önkormányzat költségvetésében egymilliárd van erre a célra. Kecskemét városa idén a széktói stadion működésének támogatására 50 milliót, foci utánpótlásra 33 millió+7 milliót ad.

photo_camera A kecskeméti stadion látványterve Forrás:kecskemetite.hu

A Kecskemét utolsó hazai meccsén 1818 néző volt (Paks ellen 1-1).

Matyi Dezső több mint egymilliárdja

Akárcsak a Kecskemétet, a Pécset is a másodosztályban vette át a mostani tulajdonos, Matyi Dezső, még 2007-ben. Az egyebek közt az Alexandra könyvkiadót és könyvkereskedést működtető üzletember azt nyilatkozta, hogy 2012-ig több mint egymilliárdot költött a klubra. Volt, hogy besokallt, 2013-ban be is jelentette, hogy kiszáll, mert átverte őt a Széchenyi Bank, de végül maradt. A mögötte álló cégbirodalom viszont súlyos anyagi gondokkal küzd, focira így nem sok felesleges pénze lesz.

photo_camera A pécsi klub mögött álló kft. mérlege. Forrás: opten.hu

A pécsi klubnak van politikai hátszele, az elnök Hargitai János, kormánypárti parlamenti képviselő, aki a vidéki klubok elleni összeesküvést látta az MLSZ elsőfokú döntése mögött. A pécsi stadion egymilliárd forintra van beállítva a stadionrekonstrukciós programban.

A pécsi legutóbb hazai meccsén 1253 néző volt (a Dunaújváros ellen 2-0).

Akik 750 millióra szerződtek az önkormányzattal

Ők voltak a legoptimistábbak azok közül, akik első körben nem kaptak indulási jogot az NB I-re. Szerintük csak egy, már rendezett tartozás miatt akadtak fenn a szűrőn. Ezt a klubot is a másodosztályban vette át a mostani tulajdonos, a fuvarozással foglalkozó Révész-csoportot birtokló Révész Bálint, 2012-ben. Előtte elég zavaros helyzet volt, a nyíregyházi klubot működtető cégben korábban még az a Sziky Gyula is felbukkant, aki telefonhívásaival lebuktatta az Oroszországban kavaró Kiss Szilárdot. Tavaly jutottak fel az NBI-be, előtte Nyíregyháza önkormányzata öt évre támogatási szerződést a helyi csapatot működtető kft-vel. Összesen 750 millió forintról. A nyíregyházi stadion is egymilliárdért újul meg.

A Nyíregyháza legutóbbi meccsét a Diósgyőr ellen (1-2) 3624 néző látta.

A magyar harmadosztályban nemcsak ezért lesznek pazar stadionok, hanem azért is, mert a másodosztályból kihullóknak is ad sok száz milliót az állam a felújításokra.

A hétvégén a Pécs éppen a Nyíregyházát fogadja az NB I utolsó fordulójában, nagy hangulatú meccs lesz.

Az MLSZ döntött arról is, hogy érvényben marad az Újpest kitiltása a nemzetközi kupákból, mert tavaly megváltozott a klub mögötti cég. És nem lehet másodosztályú a Putnok. Ennek Seszták miniszter Kisvárdája örülhet, amelyik nagy harcban volt a feljutásért a Putnokkal a harmadosztályban. Így ez eldőlt, másodosztályú lehet a 920 millió forintos stadionú Kisvárda.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.