Oroszországban külföldi ügynöknek minősítettek két liberális tudományos-oktatási alapítványt

külföld
2015 május 26., 07:28
comments 77

Két liberális szemléletű tudományos-oktatási alapítványt is a külföldi ügynöktörvény hatálya alá tartozónak minősítettek az orosz hatóságok – írta a Kommerszant.

Az orosz igazságügyi minisztérium szerint a munkatársaik a tervszerű ellenőrzéskor vonták le azt a következtetést, hogy a Dinasztia és a Liberális Misszió nevű tudományos-oktatási alapítványokra érvényes a jogvédők által keményen bírált, 2012 novemberében hatályba lépett orosz törvény.

A Dinasztiát 2001-ben hozta létre Dmitrij Zimin, a VimpelCom nevű oroszországi távközlési cég alapítója, ami 2009 óta a VimpelCom amszterdami székhelyű nemzetközi vállalatcsoport része. Utóbbi 18 országban 223 millió előfizetőt szolgál ki.

A Liberális Misszió alapítványt Jevgenyij Jaszin, az ugyancsak liberális közgazdasági szemléletet képviselő moszkvai Gazdasági Főiskola – Nemzeti Kutatási Egyetem nevű intézmény tudományos vezetője hozta létre.

Jaszin közölte a Kommerszanttal, hogy az alapítvány sohasem kapott külföldről pénzt, csak a VimpelCom alapítójától részesülnek ilyen támogatásban. Azt mondta, hogy a Liberális Misszió küzdeni fog a hírnevéért. „Be fogjuk bizonyítani, hogy hazafiak vagyunk és nem vagyunk senkinek az ügynökei” – mondta.

Orosz tudományos körökben felháborodást váltott ki a minisztérium fellépése a két tudományos-oktatási alapítvánnyal szemben. Szergej Popov neves asztrofizikus kijelentette, hogy a Dinasztia rendkívül fontos szerepet játszik az orosz tudomány és oktatás különböző területein. Nagyon sok fizikai kutatóintézetet támogat, ezek egy része a védelmi területtel és az űrkutatással van kapcsolatban. „Annak idején csak azért maradtam dolgozni Oroszországban, mert támogatást kaptam a Dinasztiától” – mondta.

Valerij Rubakov fizikus, az orosz tudományos akadémia elnökségi tagja nagyon komoly hibának nevezte a Dinasztia alapítvány külföldi ügynökké nyilvánítását, amiről, mint mondta, mindenki tudja, hogy az alapítója pénzéből működik.

A nem kormányzati szervezetek (NGO) működését korlátozó, Oroszországban 2012 novemberében hatályba lépett szabályozás szerint ha az NGO-k külföldi támogatással működnek, és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat. Ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kell fizetniük, sőt feloszlathatják őket.

Az orosz ügyészség adatai szerint az országban 80 NGO működik. 2013-ban és tavaly is nagyszabású ellenőrzéseket hajtottak végre a hatóságok, majd több oroszországi szervezetet és alapítványt büntettek meg, mert nem regisztráltatták magukat. Közöttük van a Golosz választási jogvédő szervezetet és a Szaharov Központ. A nemzetközi hírű Memorialt pedig fel akarták oszlatni a hatóságok, de a szervezet megváltoztatta alapszabályát, így tovább működhet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.