Találtam egy fél pár kesztyűt, mihez kezdjek vele?

jog
2015 május 26., 06:25
comments 129

Gratulálunk, találtál egy fél pár kesztyűt!

kesztyu2

Három eset lehetséges:

I. Megtartod
II. Megpróbálod visszajuttatni jogos tulajdonosának
III. Megtartod, de nem stikában, hanem törvényesen.

I. Mi történik, ha megtartod?

1. Vétséget követsz el, amit úgy hívnak, hogy jogtalan elsajátítás, és a Büntető törvénykönyv 378. paragrafusa szerint egy évig terjedő börtönnel büntetendő.

2. Ha Attila sírját bukkansz rá, és azt tartod meg, akkor két év.

II. Mit csinálj, ha azt akarod, hogy a fél pár kesztyű visszakerüljön jogos tulajdonosához?

1. Kiírod a Facebookra, hogy

Sziasztok, ez most fontos! Egy beteg kislány elveszítette a kesztyűjét, amit megtaláltam, itt van nálam. A kislány BETEG, és most sír, és az anyukája is SÍR, és van egy kiscicája, aki szintén sír, és BETEG! Ezt minél többen megosztjátok, annál nagyobb az esélye, hogy eljut a kislányhoz a kesztyűje és nem fog SÍRNI és nem lesz BETEG a kiscicája! Léci osszátok!

2. WIN

3. Ha mégsem WIN, és közben lejár a nyolc nap --> egy év börtön.

III. Mit csinálj, hogy a talált fél pár kesztyű jogos tulajdonosává válj?

A találásnak ezzel a részével a Polgári törvénykönyv 5. könyvének 1. részének 5. címének XVII. fejezetének 5:54-5:64. paragrafusa foglalkozik a találó

A találás

címszó alatt, közvetlenül A vadak és a halak tulajdonjogának megszerzése után, de még A feldolgozás, az átalakítás, az egyesülés, a vegyülés, a hozzáépítés, az átépítés, a beépítés és a ráépítés előtt. Itt vannak sorban a tennivalók.

1. A talált tárgyat le kell adni

Ha a tulajdonost nem találod, illetve nem tudod kideríteni, hogy ki az, a kesztyűt nyolc napon belül oda kell adnod valakinek, aki majd vigyáz rá, amíg elő nem kerül. Ez nem jelenti azt, hogy örökre le kell mondanod a talált tárgyról, mert ha szerencséd van, a tulajdonos sose bukkan fel, és akkor bizonyos esetekben törvényesen is téged illet a fél pár kesztyű (egy pár tyúk, bőrönd pénz, stb.)

2. Hol kell leadni?

a) Ha a kesztyűt közterületen, mondjuk az utcán találtad, akkor a területileg illetékes polgármesteri hivatalban kell leadnod: a jegyzőnél, az ügyfélszolgálaton, esetleg az Igazgatási Osztály Általános Igazgatási Csoportjánál, a földszint 3-ban. Önkormányzata válogatja, de kis kereséssel ki lehet deríteni az illetékest és a helyes módszert, a budapesti 5. kerülettől egészen Kecskemétig.

b) Ha nem közterületen találtad a kesztyűt, hanem mondjuk egy kocsmában, boltban vagy uszodában (“a közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben”), akkor a kocsmárosnak, a boltosnak vagy uszodásnak is odaadhatod, de ebben az esetben keresztet vethetsz a kesztyűre: akinek odaadtad, három hónapig őrzi, aztán ha nem jön érte senki, eladja. Az ilyen helyen elveszített kesztyű törvényesen soha nem lehet a tiéd, kivéve, ha a három hónap elteltével megvásárolod attól, akinek leadtad.

c) Ha a fél pár kesztyűt buszon, villamoson, vonaton, pályaudvaron vagy megállóban találtad, add oda a sofőrnek vagy add le a forgalmi ügyeleten (ez a BKV és a Volánbusz esetében is működik) esetleg fáradj el a BKV közismert barlangjába, az Akácfa utca 18-ba. A nagyobb pályaudvarokon, a Keletiben, a Nyugatiban és a Déliben is van talált tárgyak osztálya.
Ami viszont a kesztyű tulajdonjogát illeti, ismát csak pórul jártál, mert a Ptk. szerint nem tarthatsz rá igényt.

3. Az megvan, hogy kérhetsz jutalmat?

Ha értékes fél pár kesztyűről van szó (kézi szövésű perzsa; titán-kevlárszálas taktikai modell, stb.), a Ptk. szerint igényt tarthatsz költségtérítésre és a Találódíjnak nevezett jutalomra - még akkor is, ha a talált tárgyat becsületesen leadtad a hatóságnál, és nem került a tulajdonodba. A törvényben sem az nincs benne, hogy mitől számít valami értékesnek, sem az, hogy mi számít méltányos díjnak, de amíg ezt a tulajdonos ki nem fizeti neked, addig nálad lehet a kesztyű. Már ha van pofád jutalmat kérni egy nyomorult kesztyűért.

4. Mondd, hogy kell!

Amikor az önkormányzatnál leadod a kesztyűt, nyilatkozz arról, hogy kell-e neked, és mondd azt, hogy kell. Ez nagyon fontos, mert csakis így lehet egy idő múltán egy fél pár kesztyűd teljesen törvényszerűen, teljesen ingyen, örökbe!

5. Vársz három hónapot

Miután sikeresen leadtad a talált kesztyűt, hazamész, kibontasz egy apfelspritzert, felteszed a Parsifalt, hátradőlsz és vársz. Három teljes hónapon át.

6. Visszatérsz a tett helyszínére

Három hónap múlva visszamész oda, ahol leadtad a kesztyűt, és ha addig nem jelentkezett érte senki, fogod, és magaddal viszed. Vigyázat, ez még nem jelenti azt, hogy a kesztyű a tiéd, mindössze azt, hogy immár jogszerűen van nálad. A fél pár kesztyűt ettől kezdve nyugodtan használhatod, de csak óvatosan! Az is benne van a törvényben, hogy használat közben nem érheti sérülés, illetve nem adhatod el, nem vehetsz fel rá jelzáloghitelt, sőt másnak sem adhatod kölcsön. A legjobb, ha egy számzáras széfbe teszed, és időnként ránézel, megvan-e még. Kódot nem elfelejteni!

7. Vársz kilenc hónapot

Vártál már három hónapot arra, hogy jelentkezzen a tulajdonos, azután magadhoz vetted a kesztyűt. Most várhatsz még kilencet, úgy jön ki a megtalálástól számított egy év. Ha ezalatt sem jelentkezik a tulajdonos, örökre tiéd a fél pár kesztyű. Elégedetten hátradőlsz, kibontasz egy hordó apfelspritzert, felteszed a Nibelung-ciklust, majd

8. Fogod a fél pár kesztyűt, és kidobod a kukába.

Mi az istenhez kezdenél egy fél pár kesztyűvel?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.