Terrorizmusért ítéltek felfüggesztett börtönre egy 14 éves fiút Ausztriában

Terrorizmus
2015 május 26., 11:27
comments 123

Terrorizmus vádjával 8 hónap letöltendő és 16 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 14 éves fiút a Sankt Pölten-i tartományi bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A 4 órás tárgyaláson bizonyítást nyert, hogy a török származású fiú 2014 őszén kapcsolatban állt az ISIS bécsi képviselőivel, és a szélsőségesek oldalán csatlakozni akart a szíriai harcokhoz.

A vád szerint az utazása előtt azt tervezte, hogy bombát robbant egy nyilvános helyen Bécsben, feltehetőleg a Westbahnhof pályaudvaron.

A fiú beismerte tettét, Rudolf Mayer, a vádlott védője bízik abban, hogy a fiú jó útra tér. De Michael Lindenbauer ügyész szerint a fiún sem megbánás, sem bűntudat jelei nem voltak láthatók.

A fiú, aki hamarosan betölti a 15. életévét, Isztambulban született, apa nélkül nőtt fel, és 8 éve él Ausztriában. Radikalizálódása az édesanyjának és a fiú iskolájának is feltűnt, így a tervei meghiúsultak. A Sankt Pölten-i fiút még októberben vették először őrizetbe. Akkor 14 nap után szigorú korlátozások mellett kiengedték a vizsgálati fogságból. De idén januárban Bécsben tűnt fel, ahol megint elfogták.

A vádlott fiatal korára való tekintettel a tárgyalás a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. Felfüggesztett büntetése alatt utógondozásra és pszichoterápiára kell járnia, és ezt 3 havonta igazolnia kell.

Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ez a lakosság 6 százaléka. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak szíriai iszlamista fegyveresekhez. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.