Világbajnok korrupciós teljesítmény: tavaly 1,8 milliárd dollárt loptak ki az orosz űrprogramból

űr
2015 május 26., 08:01
comments 57

Miközben az építkezések alig haladnak, és a fontos kilövések elbuknak, valakiknek mégis jó üzlet a Roszkozmosz, ugyanis furcsa tranzakciókkal csak 2014-ben 92 milliárd rubel, azaz 1,8 milliárd dollár tűnt el az orosz űrprogramból.

Az átvilágítást vezető Tatjána Golikova azt mondta az orosz parlament előtt, hogy sokkolták a számok. A legnagyobb gond a készülő Vosztocsnij űrrepülőtérrel van, amit a tervek szerint idén adtak volna át, és az első rakétaindítást 2015 végére, míg az első embert is szállító űrhajó fellövését 2018-ra tervezték.

De rengeteg korrupciós üzlet merült fel (ezek miatt nyomozások folynak), és a költségek már 20 százalékkal emelkedtek, így még mindig nem látszik, hol lesz ennek vége.

A Roszkozmosz a múlt hónapban két űrhajót is elvesztett, Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes szeirnt a súlyos korrupció okozta a baleseteket.

Az orosz gazdasági válság miatt nagy (35 százalékos) megszorítás volt az orosz űrprogramban: 2000 milliárd rubelre (37 milliárd dollárra). (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.