1134 menedékkérőt kéne befogadnunk

POLITIKA
2015 május 27., 12:58

Magyarországnak a következő két évben 1134 menedékkérőt kéne befogadnia a következő két évben az Európai Bizottság menekültügyi terve alapján. A pontos számokat szerda délben hozta nyilvánosságra a bizottság, ami azt tervezi, hogy a következő két évben hatvanezer menedékkérőt osszanak szét a tagállamok között a lakosságszám és a gazdasági teherbíróképesség arányában.

Magyarországnak

Olaszországtól 496, Görögországtól 331 menedékkérőt kéne átvennie, és még 307 EU-n kívüli menekülttáborban senyvedő menedékkérőt is be kéne fogadnia.

Ennél még Visegrádon is 697-tel többen élnek, pedig Visegrádnál kisebb városunk talán nincs is.

A Bizottság nyilvánvalóvá tette, hogy csak olyan menedékkérők vehetnek részt az áthelyezési programban, akik esetében "világos, hogy nemzetközi védelemre szorulnak". Vagyis itt szó sincs gazdasági - a kormány erősen megbélyegző jelzőjével, "megélhetési" - bevándorlókról. Akiket ez érint, azok kivétel nélkül mind üldözöttek, akiknek minden bizonnyal az életük is veszélyben volna szülőhazájukban. (Via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.