A szerb miniszterelnök elment Albániába, és megegyezett az albán miniszterelnökkel, hogy Koszovó ügyében nem értenek egyet

külföld
2015 május 27., 14:50
comments 40

Albánia fővárosában, Tiranában találkozott Aleksandar Vucic szerb és Edi Rama albán miniszterelnök. A történelmi jelentőségű látogatáson (szerb miniszterelnök még sosem járt Tiranában) a két kormányfő megegyezett abban, hogy bár Koszovóval kapcsolatban nem tudnak megegyezni, nagyon fontos a regionális együttműködés a két ország között.

Vucic biztonságára 1300 rendőr felügyelt az albán fővárosban, a szerb miniszterelnöki konvoj útját lezárások kísérték, amik le is bénították a várost, Vucic ugyanis bejárta az egészet: a miniszterelnök mellett az államfővel és a házelnökkel is találkozott.

photo_camera Bal: Vucic, jobb: Edi Rama (AFP)

Szerbia és Albánia kapcsolatai sosem voltak jók, a két ország viszonya a jugoszláv időkben is inkább fagyos volt. A bizalmatlanság a XX. század elejétől jelen van a két nép között, ekkoriban ugyanis a török birodalomtól már függetlenedő Szerbia igyekezett minél nagyobb részeket megszerezni a még többnyire ottomán felügyelet alatt élő albánok területeiből. Az utóbbi években a két ország viszonyát a főleg albánok lakta, de komoly szerb kisebbséggel rendelkező és a szerb történelemben kiemelt jelentőségű Koszovó függetlenedése mérgezte meg. A kapcsolat azonban az utóbbi hónapokban kissé normalizálódni látszik, Edi Rama 2014 novemberében járt Belgrádban (erre sem volt példa Enver Hoxha 1948-as látogatása óta), ezt a vizitet viszonozta most Vucic. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.