Világszerte terjed az időskori bűnözés

bűnügy
2015 május 28., 14:05
comments 55

Az utóbbi idők legnagyobb médiafigyelmet kapó rablása volt, amikor London nagyon menő negyedében több mint tízmillió font értékben loptak el készpénzt és gyémántokat bűnözők. Ennél csak akkor kerekedett nagyobb médiafelhajtás, amikor sikerült elfogni őket, és kiderült, hogy a kilenc betörő közül a legfiatalabb 42 éves volt, ketten pedig a hetvenes éveik közepén jártak. A 74 éves vádlott kihallgatása is nehezen ment, mert nem értette a neki feltett kérdéseket.

Az ügy nyomán pedig a Bloomberg pedig már arról ír, hogy egyre jobban terjedő trendről van szó: Angliában, egyéb európai országokban és Ázsiában is érezhetően nőtt a nyugdíjaskorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

Dél-Koreában 12,2 százalékkal nőtt a 65 év fölöttiek által elkövetett bűncselekmények száma 2011 és 2013 között. Az erőszakos bűncselekmények száma pedig 40 százalékkal. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a koreai társadalom is öregszik el éppen, 9,6 százalékkal nőtt a 65 év fölöttiek száma ebben az időszakban. Japánban 2003 és 2013 között pedig megduplázódott a bűncselekmények száma. Hollandiában is mutatták már ki, hogy élesen nő az időskorú bűnözők száma, és Angliában is regisztráltak hasonlót.

Készültek már elemzések is a jelenség okairól, egyelőre az a gyanú, hogy a fejlett országokban az idős emberek a korábbi időszakokhoz képest jobban törődnek a társadalmi és gazdasági szükségleteik kielégítésével, ezért aztán könnyebben kapnak rá vagyon elleni bűncselekményekre. Egy másik ok, hogy sokszor elzártnak, a társadalomból izoláltnak érzik magukat, és magányos napjaikba az egyik módszer, amivel izgalmat vihetnek, az új élmények keresése. Ilyen például a bűncselekmények elkövetése, legyen szó csak egy apróbb bolti lopásról vagy olyan komolyabb bűncselekményekről, mint amilyen az angliai gyémántrablás volt.

Ez persze csak a fejlett országokban igaz, Dél-Koreában inkább a nyugdíjasok egy részét sújtó szegénység a magyarázat: az országban a 65 év fölöttiek 45 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

A brit ékszerrablás után most sorra jelennek meg a szociológiai elemzések az angol alvilág helyzetéről. Richard Hobbs szociológus szerint például nagyon átalakult az angol bűnelkövetői kör, már nem pubokban vagy utcasarkokon gyülekező bűnbandák a jellemzőek, hanem ránézésre teljesen átlagos életet élő, legális tevékenységet is folytató bűnelkövetők. Emiatt pedig a nyugdíjasoknak is könnyebb beleugrani. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.