Minden 1,85-ödik magyar háztartásra jut egy nem teljesítő hitelszerződés

gazdaság
2015 május 29., 08:46
comments 153

Összesen 2 millió 74 ezer nem teljesítő lakossági hitelszerződés van ma Magyarországon, derült ki az MNB pénzügyi stabilitási jelentéséből, ami ma jelent meg. Ez elég sok, főleg ha figyelembe vesszük, hogy 3,7 millió háztartás van Magyarországon.

Összesen 2286 milliárd forint értékű hitelt törlesztőit nem fizetik a háztartások, ami az összes lakossági hitel 28 százaléka. Ebből 1277 milliárd forintot megtestesítő 671 ezer szerződés (átlagos tartozás: 1,9 millió forint) még a bankoknál és egyéb hitelintézeteknél van, a maradék – tehát darabszámra kétszer annyi, de átlagosan kisebb értékű szerződés – már átkerült a követeléskezelőkhöz.

Az se túl jó, hogy a legtöbb lakossági hitelszerződés-típusba folyamatosan nő a nem teljesítő hitelek aránya a bankoknál (ezt a piros vonal és a jobb skála mutatja):

npl

Az MNB a jelentésben megemlíti, hogy milyen eszközökkel próbálna ezen segíteni: a még tervezés alatt álló magáncsőd, a nem túl aktív nemzeti eszközkezelő apró bővítése, és persze az új lakossági hitelek kiszórásának további szigorítása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.