Az ORÖ iskolájában papíron naponta 211 darab krétát használt el minden osztály

POLITIKA
2015 június 01., 14:59
comments 164

Egészen elképesztő csalások mehettek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szolnoki sulijában, a RomNet olyan pénzügyi elszámolásokról ír, amikben első ránézésre is kamu tételek szerepeltek. Így például az iskolában a papírok szerint

  • 945 ezer forintért vásároltak egy benzines fűnyírót,
  • 850 ezer forintért másoltattak kulcsokat,
  • 930 ezer forintért vettek ragasztót,
  • és egyetlen tanév alatt 4 millió forintot költöttek krétára.

Ez utóbbi a hét évfolyamot működtető suliban azt jelentené, hogy minden osztály, minden nap 211 darab krétát használ el, ami nem hangzik túl valószínűnek.

A RomNet beszélt az egyik beszállító céggel, ahol azt mondták, hogy

"kapcsolatban állnak az iskolával, és rendszeres árubeszállítói az intézménynek, de csak a gyanús összegeket tartalmazó számlákat - az általunk leadott számla sorszámok alapján - nem találták."

Volt, hogy a papírbolt 1717 forintnyi krétavásárlásról tudott, miközben a papírokban ugyanarra a napra krétára 850 ezer forintos tétel szerepelt.

A dologban a legaljasabb húzásnak mégsem ezek a lenyúlások látszanak, hanem az, hogy az ORÖ, miután a szolnoki kormányhivatal vizsgálatot indított a suli ellen, bejelentette, hogy feljelentést tesznek, és a jövőben nem kívánják támogatni az intézmény. Így az itt tanuló gyerekek jövője egyelőre bizonytalan, szeptemberben szinte biztosan nem folytathatják ebben a suliban.

Az iskola - legalább is az órarend szerint - benne volt a botrányos HID programban is, amiben például a szegények felzárkóztatására szánt pénzből például gellérthegyi irodát vásároltak.

"Gyanúsnak tekinthető számlakifizetések és anyagbeszerzések az ORÖ más iskoláiban is fellehetők. A RomNet birtokába jutott összesítésből az látszik, hogy az ORÖ bőkezűen támogatta és segítette a főként hátrányos helyzetű, roma származású gyermekek nevelésével foglalkozó iskolákat. Ezek között kiemelkedik Farkas Flórián lakhelyén működő szolnoki iskola, amely az összesítés alapján mintegy kétmillió forintért vásároltak kávét, egymillió forintért ásványvizet, de több százezret költöttek cukorra, citromlére is. A jó munka és kiváló eredmények elismerését jelentheti, hogy 756 ezer forintért vettek emléklapot és okleveleket a Dr. Hegedűs T. András iskolának."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.