Ha bárkinek kétsége lett volna, hogy a magyar foci a világ legszórakoztatóbbja, íme a bizonyíték

futball
2015 június 02., 09:53
comments 119

Óriási hisztit rendeztek azok a csapatok, akiknek nem adott engedélyt a Magyar Labdarúgó Szövetség az első osztályú indulásra. Aztán egy kivételével mind elhalkultak, amikor odaáig jutottak, hogy az MLSZ nyilvánosságra hozhatja-e - a gazdasági adatok miatt alapból nem publikus - indoklását a kizárásokról. Így hiába ígérte Matyi Alexandra-kiadó Dezső, pécsi tulajdonos, hogy hétfőn mindenki kiteríti a lapjait, az elkaszált klubok a titkosítást választották.

A profi futballtól eltanácsolt csapatok közül csak a Nyíregyháza vállalta, hogy az MLSZ megmagyarázhassa, miért nem adott licencet. Ami abból kiderül, az tényleg a világ vicce.

Az MLSZ szabályzata szerint annak a klubnak, amely linencet kér a következő idényre, december 31-én nem lehet lejárt tartozása. A Nyíregyháza január 27-én simán bekamuzta, hogy nekik nincs lejárt tartozásuk.

Pedig volt.

Még 2010-ben játszott egy Diego Balbinot nevű brazil Nyíregyházán. Észtorszából jött, Máltára ment tovább, 10 meccsen játszott, a játéka alapján senki nem emlékszik már rá a Nyírségben. Csakhogy a klub az adósa maradt. A játékos a FIFA-hoz fordult. A nemzetközi szövetség neki adott igazat, 2014. augusztus 21-én ezért a FIFA fizetési felszólítást küldött a klubnak. De -a  Nyíregyháza pechjére - az MLSZ-t is értesítette erről. A fizetési határidő szeptember elseje volt. A klub nem adott be panaszt, nem élt semmilyen jogorvoslattal. Vagyis elfogadta, hogy fizetnie kell.

photo_camera Diego Balbinot

Ezt próbálta meg elhallgatni a Nyíregyháza, amikor nullás papírt nyújtott be az MLSZ-nek. De még a januári kamu ellenére is kaphatott volna licencet a klub. Ehhez annyi kellett volna, hogy a tartozását - amit amúgy már szeptemberben rendeznie kellett volna - március 31-ig törlessze, vagy állapodjon meg róla a játékossal. Az MLSZ még levelet is küldött március 24-én a klubnak, amiben jelezte, hogy a brazilt egy héten belül ki kell kifizetniük.

Erre megint húzott egy váratlant, de legalább annyira vicceset a Nyíregyháza. Március 31-én, a határidő legutolsó napján levelet írtak a FIFA-nak, hogy fizetnének, de nem tudják a pontos összeget és a bankszámlaszámot. A fizetésről szóló igazolás helyett ezt adták be az MLSZ-nek, még a tértivevényt is csatolták, hogy tényleg elküldték a levelet a FIFA-nak.

És még mindig nincs vége. Miután a Nyíregyháza a rendezetlen tartozás miatt nem kapta meg első fokon a licencet, egy újabb trükkel próbálkoztak. Mert még mindig volt esélyük, hogy megkapják a licencet. Ehhez azt kellett volna bizonyítaniuk, hogy a március 31-i határidő előtt vagy kifizették a tartozást, vagy megállapodtak annak rendezésében.

A fellebezésükben beadtak egy papírt, miszerint március 30-án szóbeli megállapodást kötöttek a játékossal a tartozás rendezéséről, amit aztán később írásba is foglaltak. Vagyis, már megállapodtak a játékossal, de Brazíliából csak május második felében kaptak igazolást.

Csakhogy ott volt a a FIFA-nak küldött korábbi levél, de ehhez már tényleg egy rövid kronológia kell.

  • 2014. augusztus 21. Fizetési felszólítás jön a FIFA-tól, a határidő szeptember 1.
  • Sokáig nem történik semmi.
  • 2015. január 27. A Nyíregyháza igazolást ad az MLSZ-nek, hogy nincs lejárt tartozása.
  • Sokáig megint nem történik semmi.
  • 2015. március 31. Lejár az MLSZ határideje a tartozások rendezésére. A Nyíregyháza levelet ír a FIFA-nak, hogy fizetnének, de nem tudják a számlaszámot és a tartozás pontos összegét sem.
  • Sokáig semmi sem történik.
  • 2015. május 13. Az MLSZ közli, hogy többek között a Nyíregyháza sem kap licencet. A klub szerint ők már fizettek, semmi gond.
  • 2015. május 22. A Nyíregyháza bejelenti, hogy fellebeznek. A beadott iratok között van egy papír, ami szerint már március 30-én megállapodtak szóban a játékossal, hogy kifizetik. A banki igazolások alapján több mint egy hónappal később, május 7-én fizették ki a játékost.
  • A fellebviteli bizottság elutasítja a Nyíregyháza kérelmét, mivel a tartozások rendezésének végső határideje március 31-e volt.

Az MLSZ most nyilvánosságra került indoklásából az derül ki, hogy nem sikerült meggyőzni őket a március 30-i szóbeli megállapodással. Mondjuk ez nem csoda. A Nyíregyháza két, több hetes eltéréssel benyújtott dokumentummal azt a bravúrt próbálta bemutatni, hogy ők március 30-án megállapodtak a játékossal, majd egy nappal később mégis olyan levelet írtak a FIFA-nak, amiben szó sincs a megállapodásról, és arra hivatkoznak, hogy fizetnének, de nem tudják, hova kell utalni és mennyit.

A Nyíregyháza a benyújtott banki bizonylat szerint végül nem tavaly szeptemberben (FIFA-határidő), nem március 31-én (MLSZ-határidő), hanem 2015. május 7-én (határidő után) fizetett. A hírek szerint egyébként 30 millió forintról van szó, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

És ez már tényleg a világ vicce: a tartozást a Nyíregyháza természetesen arra a bankszámlára utalta át, ami a FIFA legelső, még tavaly augusztusi levelében szerepelt.

És ez az a Nyíregyháza, amelynek a gazdálkodása egyébként rendben van, amióta 2012-ben átvette Révész Bálint. Mi mehetett a többi klubnál?

Az MLSZ általánosságban itt magyarázza meg, milyen feltételeket kell teljesíteniük a kluboknak a licenchez, és írja le a Nyíregyháza sztoriját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.