Megmondták a minisztériumok, mennyi kölcsönt adtak dolgozóik végtörlesztésére

POLITIKA
2015 június 03., 21:12
comments 19

Két LMP-s képviselő, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet intlzett kérdéseket minden magyar minisztériumnak arról, hogy pontosan hány vezető beosztású dolgozójának adott kedvezményes vahy kamatmentes munkáltatói kölcsönt vagy vissza nem térítendő támogatást, hogy azok végtörlesztéssel le tudják zárni devizahitelüket. A hvg.hu összeszedte a miniszteri válaszokat.

Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszában azt írta, sem ő, sem a minisztérium és az alá tartozó intézmények más vezetői nem éltek ilyen lehetőséggel. Hasonló választ adott a külügy, a belügy és az Igazságügyi Minisztérium is, utóbbi a jogelőd Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nevében.

A legtöbb támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma adta dolgozóinak, Rétvári Bence államtitkár válaszából kiderül, hogy a minisztérium jogelődjében, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban munkáltatói döntés alapján 16 munkatárssal írtak alá munkáltatói kölcsönszerződést, közülük 3 vezető beosztású személy volt (1 főosztályvezető és 2 főosztályvezető-helyettes). Állami vezető, tehát helyettes államtitkár, államtitkár vagy miniszter, nem kapott munkáltatói kölcsönt.

Fazekas Sándor válasza szerint a Földművelésügyi Minisztérium jogelődje, a Vidékfejlesztési Minisztérium három főosztályvezető-helyettese és egy osztályvezetője összesen 19 636 000 forint kamatmentes hitelt kapott a 2011-es kedvezményes előtörlesztéshez.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 4 vezetője és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1 vezető beosztású dolgozója kapott összesen 24 millió forint összegű, kamatmentes hitelt végtörlesztéshez, de más vezetők ennél a tárcánál sem részesültek kedvezményben - írta Tállai András államtitkár Varga Mihály minisztert helyettesítve.

Seszták Miklós válasza szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban két osztályvezető kapott visszatérítendő munkáltatói lakáscélú kölcsönt 2011-ben devizahitel végtörlesztéséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.