Az amerikai hatóságok szerint a FIFA: maffia

futball
2015 június 04., 09:15
comments 87
photo_camera Chuck Blazer mosolyog a homályos Sepp Blatter mögött a FIFA 2011-es kongresszusán.
Julian Finney / Getty Images Sport

Tíz vádpontban is beismerő vallomást tett az amerikai hatóságoknak az amerikai Chuck Blazer, aki 1997-2013 között a FIFA végrehajtó bizottságának is tagja volt, közben 1990-2011 között az észak- és közép-amerikai szövetség, a CONCACAF főtitkára volt.

Blazer volt az, akinek adócsalása kirobbantotta az egész botrányt: a feltünően hivalkodó életet élő, még a macskáinak is havi hatezer dollárért lakást bérlő Blazer gyakorlatilag egyáltalán nem fizetett adót jövedelmei után, ami egy idő után feltűnt az amerikai adóhatóságnak is.

Amikor nyomozás indult ellene, azonnal felajánlotta együttműködését a hatóságoknak saját büntetése enyhítése reményében, így ő volt az, aki egy, az FBI-tól kapott álcázott mikfrofonnal lehallgatta társait.

Blazer most nyilvánosságra hozott vallomásában részletesen vallott a vébépályázatokat, közvetítési jogokat övező, minden jel szerint általános korrupcióról.

Vallomása szerint Dél-Afrika tízmillió dollár kenőpénzt adott a CONCACAF akkori elnökének, a FIFA-alelnök Jack Warnernek és neki, hogy a szövetség országai szavazatukkal támogassák pályázatukat.

A kenőpénz kifizetését Dél-Afrika tagadta, ahogy első körben a FIFA vezetői is. Aztán sorra szivárogtak ki a bizonyítékok. Előbb nevük elhallgatását kérő amerikai források jelezték, hogy a vádiratban emlegetett magas rangú FIFA-vezető nem más, mint Blatter mindenese és a szervezet főtitkára, Jérome Valcke.

A FIFA határozottan tagadta, hogy Valckénak bármi tudomása lett volna a történtekről. Amikor az utalás ténye tagadhatatlanná vált - Dél-Afrika hivatalosan az afrikai diaszpóra focizására adott pénzt -, akkor az egészet megpróbálták Julio Grondonára, a FIFA egyik alelnökére, egyben a pénzügyi bizottság vezetőjére kenni.

Grondona ideális bűnbak lett volna, mert

tavaly váratlanul életét vesztette.

De ekkor előkerült egy levél, amit a dél-afrikai szövetség elnöke írt Jérome Valckénak, és amiben részletekbe menően ismertetik a tízmillió dolláros kenőpénz útját, arra az apró, de nem jelentéktelen részletre is kitérve, hogy a papíron diaszpóra támogatására szánt pénzt Jack Warner magánszámlájára kéne utalni. A tízmilliós kenőpénzt ráadásul nem is a pénztelen dél-afrikai szövetség, hanem a FIFA utalta abból a pénzből, ami a dél-afrikai szövetségnek járt volna a vébé rendezéséért.

Ezen a ponton vált tarthatatlanná a FIFA addigi védekezése, és ekkor kényszerült végül lemondásra a szervezetet 17 éve vezető Sepp Blatter, akit a múlt pénteken nagy többséggel választottak újabb négy évre elnöknek.

Pedig amúgy Blatter és Valcke egyelőre nincs a vádlottak között - bár a jelek szerint mindkettejük ellen nyomoznak már.

Az amerikai hatóságok egyelőre 14 gyanúsított ellen emeltek vádat:

  • Jeffrey Webb és Eugenio Figueredo FIFA-alelnökök;
  • Jack Warner volt FIFA-alelnök;
  • Eduardo Li és Costas Takkas CONCACAF-tisztviselők;
  • Rafael Esquivel, a dél-amerikai szövetség alelnöke;
  • Nicolas Leoz, a dél-amerikai szövetség volt tagja;
  • Jose Maria Marin, a brazil szövetség alelnöke;
  • illetve öt sportmarketing, illetve tévétársasági vezető tisztviselő, Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis és Jose Margulies

ellen.

Blazer szerdán nyilvánosságra hozott vallomásában a gyanúsítottat kihallgató nyomozók a FIFÁ-ra mint "zsaroló, korrupt szervezetre" (RICO - Racketeering Influenced Corrupt Organization) hivatkoztak - ezt a jelzőt hagyományosan a maffiára szokták használni az amerikai jogban.

Az eddig összegyűlt bizonyítékok alapján ez nem is tűnik túlzónak:

az amerikaiak vádjai szerint a vizsgált 24 éves időszakban 150 millió dollárnyi kenőpénz cserélt gazdát.

A dél-afrikai világbajnokság rendezéséről szóló szavazáson megvásárolt szavazatokon túl Blazer vallomása szerint az 1996-os, 98-as, 2000-es, 2002-es és 2003-as CONCACAF-bajnokság, az Arany Kupa közvetítési jogait is az alapján ítélték oda, hogy melyik tévétársaság fizette a legtöbb kenőpénzt.

De Blazer vallomása szerint már az 1998-as világbajnokságról döntő szavazás előtt is lefizették az egyik, meg nem nevezett vádlottat. Azt a világbajnokságot végül Franciaország rendezhette - Blazer vallomásából nem derül ki, hogy a győztes pályázó próbált-e szavazatokat vásárolni.

Az amerikai hatóságok a 2018-as és 2022-es világbajnokságok ügyében nem nyomoznak, azt a svájci ügyészség vizsgálja. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.