Lázár a bevándorlásellenes kampányról: A kormány a magyarok álláspontjára kíváncsi

politika
2015 június 04., 11:19

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatón kérdezték Lázár Jánost a kormány uszító plakátkampányáról is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyan az elmúlt 25 évben nem kellett a magyar társadalomnak szembenéznie a menekültkérdéssel, de mára az EU egyik olyan országa lettünk, akiket ez a kérdés leginkább érint. És mivel ez a kérdés nem volt választási téma sem 2010-ben, sem 2014-ben, ezért a magyar kormány most meg akarja ismerni az emberek véleményét.

Magyarország ugyanis 2004-ben a szuverenitása egy jelentős részéről lemondott, amikor az Európai Unió részese lett, és ennek eredményeképpen most előállhat olyan helyzet, hogy az Európai Tanács ránk kényszerít olyan intézkedéseket, melyek teljesen ellentétesek a magyar társadalom hozzáállásával, fejünk fölött meghozva súlyos döntéseket.

És hogy a magyar kormány megismerhesse a magyarok álláspontját, Lázár szerint szükség van konzultációra, tájékoztatásra, társadalmi párbeszédre. A plakátokra kitérve pedig elmondta, lehet ugyan azon vitatkozni, hogy egy mondatban hol a vessző és hogy egy mondatnak milyen nyelvtani jelentése van, de ennél sokkal fontosabb, hogy kiderüljön a magyarok álláspontja.

Giró-Szász Andrással közösen beszéltek arról is, hogy mára már Ausztria busszal szállítja vissza Magyarországra az innen érkező gazdasági bevándorlókat, és ezeket az embereket Magyarország nem tudja a hatályos európai jogszabályok alapján hova visszatoloncolni.

Lázár később még elmondta azt is, hogy ha valaki rá fog nézni ezekre a plakátokra, akkor eszébe fog jutni valami a bevándorlásról, ez volt a kormány célja.

Legyenek nagyvonalúak.

- mondta még el, és igen, lehet arról vitatkozni, hogy a megbízott reklámcég jó vagy rossz kampányt választott-e, de ennél fontosabb, hogy végre legyen társadalmi vita.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.