Valószínűleg a 19 éves John Nash kapta minden idők legjobb ajánlólevelét

TUDOMÁNY
2015 június 07., 07:22
comments 132

A május 23-án autóbalesetben feleségével együtt elhunyt világhírű matematikus, akinek életéről Egy csodálatos elme címmel forgattak elég híres filmet, már fiatalon kitűnt hihetetlen tehetségével. Egykori munkaadója, a Princeton most nyilvánosságra hozta egyetemi aktáit, onnan került elő ez az ajánlólevél, amit Nash középiskolai mentora, a Carnegie Institute of Technology munkatársa, Richard Duffin írt a Princeton matematikus professzorának, Solomon Lefschetznek.

nash

A meglehetősen visszafogott érvelés, azaz hogy Nash egy matematikus zseni, működött, mert a fiatalt fel is vette az egyetem. Nash itt készítette el doktori dolgozatát is, ami a játékelmélet egyik legfontosabb alapjának számít a mai napig. A mindössze 27 oldalas írás, amit 21 évesen fejezett be, mindössze két hivatkozást tartalmazott, ebből az egyik egy saját korábbi műve volt. Felismeréseiért 1994-ben megosztott közgazdaságtani Nobel-díjat kapott. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.