A WHO nem tanácsolja, hogy tevehúgyot igyunk

Egészségügy
2015 június 10., 18:48
comments 143

A MERS-vírus elkerülséről szóló útmutatót adott ki a napokban az Egészségügyi Világszervezet. A vírus azért foglalkoztat sokakat, mert Dél-Koreában MERS-járvány tört ki, és valószínűleg ez az eddigi legnagyobb MERS-járvány, ami nem a vírus származási helyén, a Közel-Keleten tört ki. Az MTI szerdai hírei szerint Dél-Koreában eddig 9 halálos áldozata van a légszőrszervi megbetegedésnek (a MERS betűszó is ennyit jelent: Middle East Respiratory Syndrome, azaz közel-keleti légúti szindróma), további 87 ember fertőződött meg és 1800 iskolát és óvodát kellett bezárni, hogy elkerüljék a további terjedést.

Az eddigi vizsgálatok szerint Dél-Koreába Szaúd-Arábiából érkezett a vírus, ezért a WHO a mostani tanácsaival a Közel-Keletre utazókhoz is szól. Azt is javasolják, hogy lehetőleg ne igyunk feldolgozatlan tevetejet,

és tevevizeletet sem.

Ez nem annyira furcsa, mint amennyire elsőre annak tűnik. Bár még mindig nem tudjuk pontosan, hogyan is terjed a vírus, de az egyre biztosabbnak tűnik, hogy a betegség a denevérektől ered, és a tevék közvetítők lehettek az ember felé. A tevevizelet fogyasztása pedig a Közel-Kelet bizonyos vidékein egyáltalán nem szokatlan, állítólag Mohamed próféta is biztatta híveit, hogy nyomassák csak a tevepisit, mert az megszabadítja őket a betegségektől.

A teve vizeletét hagyományosan tevetejjel keverve isszák, a Vice riportere egyszer megkóstolta, és azt írta, hogy tejjel még rosszabb, mint magában. (ForeignPolicy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.