"Ha megszavazzák ezt a törvénymódosítást, akkor tényleg a halálba küldünk vissza rengeteg embert"

jog
2015 június 10., 11:26
comments 346

Láttam a kormány új törvénymódosítását [amit Rogán Antal és Kósa Lajos nyújtottak be a menedékjogról szóló törvény módosításáról], ami Szerbiát biztonságos harmadik országnak akarja minősíteni, ami azt jelentené, hogy visszatoloncolnának mindenkit, aki onnan próbálna bejutni Magyarországra.

A menedékkérők nagyon nagy része Szerbián keresztül jön kb. a 80%- 90%-uk, így gyakorlatilag megszűnne az egész menekültügyi ellátás itthon, de ami a nagyobbik gond az az, hogy Szerbia egyáltalán nem biztonságos a menekültek részére.

Én elég sokat foglalkoztam ezzel a témával, tavaly egy  tanulmányt is írtam részben erről (csak a kiskorú menekültek vonatkozásában) és tudom milyen borzasztó állapotok vannak. Ha pedig visszaküldenénk őket, az azt jelentené, hogy a szerbeknek kellene lefolytatni a menekültügyi eljárást, úgy, hogy semmilyen szinten nem működik ott a menekültügyi rendszer, embertelen és megalázó bánásmódban részesülnek, és

nem egy olyan esetről tudni, amikor rendőrök verik, kínozzák vagy alázzák meg a kérelmezőket (a gyerekekkel is ugyanígy bánnak).

A legdurvább viszont az, hogy Szerbia az összes szomszédos országát is biztonságosnak minősíti, tehát mindenkit visszaküldenek ők is oda, ahol szintén nem működik a menekültügyi rendszer így az emberek többsége újra a származási országába vagy más, nem biztonságos harmadik országban köt ki, ahol sok esetben halál vagy kínzás vár rájuk, igazából a kérelmek érdemi elbírálása nélkül.

A Helsinki statisztikája szerint az elmúlt 7 évben Szerbiában 28.295-en kértek egyáltalán menedékjogot és összesen 18-an kaptak valamiféle védelmet…

Szóval ha mi visszatoloncolunk Szerbiába mindenkit, aki megpróbálna átjutni, és erre az országra bízzuk a kérelmek elbírálását, akkor nem is kell bevezetni gyakorlatilag itthon a halálbüntetést, mert emberek ezreit küldenénk vissza a halálba vagy olyan helyre ahol kínozzák őket.

Ez egyébként azontúl hogy alkotmányellenes (bocsánat alaptörvényellenes) és egy csomó más magyar jogot is sért, a nemzetközi jogba is ütközik, hogy mást ne mondjak megsértenénk az egyik legfőbb elvet, a non-refoulment (visszaküldés) tilalmát (menekültek helyzetére vonatkozó egyezmény 33.cikk), ami pontosan arról szól, hogy olyan országba tilos visszaküldeni embereket, ahol életük faji, vallási, nemzetiségi, politikai vagy egyéb társadalmi csoporthoz való tartozás miatt veszélyeztetve van (ezen okok miatt kaphatnának menedéket).

Megsértenénk még rengeteg másik egyezményt és törvényt is, majd lehet hogy csinálok erről egy hosszú listát, de ezeknek az embereknek egy részét például meg is kínozhatnák visszaküldés esetén, ami olyan abszolút tilalom, hogy még háborús bűnösöket sem lehet kiadni olyan országnak, ahol kínzásnak lennének kitéve.

Szóval ha megszavazzák ezt a törvénymódosítást, Magyarország olyan tömeges emberi jogsértést fog elkövetni, amivel konkrétan tényleg a halálba küldünk vissza rengeteg embert, megsértjük saját törvényeinket és a nemzetközi jogot is, amiért nagyon súlyos pénzbüntetéseket fogunk fizetni, mondanom sem kell, hogy az adónkból.

(via theendofhistoryandthelostman, Köves Nóra)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.