Kibékült a Pride reverendás olasz aktivistája és a Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője

POLITIKA
2015 június 10., 16:26
comments 204

Szerda délelőtt tárgyalta volna a Fővárosi Bíróság az olasz állampolgár, Andrea becsületsértési ügyét. A férfit a Nemzeti Érzelmű Motorosok nevű egyesület vezetője,  Jeszenszky Sándor jelentette fel, mert Andrea a 2014-es Pride-on egy olyan táblával jelent meg, ami a Nemzeti Érzelmű Motorosok logóját parodizálta, egy nagymagyarországos keretben elhelyezve, ahol a központi motívumot egyszerre lehetett motornak vagy fasznak is látni.

A felvonulás után Andreára össztűz zúdult a neonáci honlapokon, személyes adatai felkerültek az internetre, halálos fenyegetéseket kapott, a Jobbik korábbi képviselője, Zagyva György Gyula pedig munkahelyén is felkereste. Andrea akkor a rendőrségtől kért segítséget, de ügye nagyon lassan haladt. Idén márciusban viszont a bíróságtól tudta meg, hogy ellene is eljárás indult, miután Jeszenszky feljelentette. A Jobbik XI. kerületi alapszervezetének egykori elnöke, aki némileg ismertebb a tangában előadott rúdtáncos fényképei felbukkanása után lett, nem csak a logó miatt perelt, hanem mert Andrea a Hír Tv-nek arról nyilatkozott, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosoknak le kéne építeniük a macsóságukat.

A magánvádas perben volt egy békéltető tárgyalás is, de az csak szerdán derült ki, hogy akkor ugyan Andrea igényelt, de nem kapott tolmácsot. Mert bár az évek óta Budapesten élő fiatal szinte tökéletesen beszél magyarul, de egy jogi ügyben, ahol ő a vádlott, mégsem szeretett volna csak a magyar szövegre hagyatkozni. Szerdára már biztosított tolmácsot a bíróság, ezért zárt ajtók mögött újra nekiülhettek a békéltetésnek, ahol Andreát a TASZ képviselte.

A tárgyaláson az olasz követség munkatársai és több olasz újságíró is megjelent, egyikük elmondta, hogy az ügy komoly médiaérdeklődést váltott ki Olaszországban is, Andrea felmentéséért még hashtag-kampány is indult. Néhány hete Strasbourgban is több olasz EP-képviselő felvetette az ügyet, amikor Orbán Viktor személyesen védte meg a halálbüntetést és a nemzeti konzultációt.

Némileg váratlanul ugyan, de a békéltetés eredményesen zajlott.

A beszélgetés után a bíróság folyosóján Andrea elmondta, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosok jogosan kifogásolták, hogy logójukat úgy használta fel, mintha az az egész magyar szélsőjobbot jelképezné.

Pedig ő általában az egész magyar szélsőjobb ellen kívánt fellépni, nem egyetlen szervezet ellen.

És ennyiben tényleg nem volt rendben, hogy egyetlen szervezet logójára helyezte ki üzenetét.

Majd rátért saját ügyére is, ugyanis a Nemzeti Motorosok Facebook-oldalára felkerült egy poszt, ami vérdíjat tűzött ki Andrea fejére. Mint elmondta, az egyeztetésen Jeszenszky elmondta, hogy fogalmuk sincs, hogy kerülhetett oda ez a bejegyzés, de ennek közösen fognak utánajárni, 15 napon belül újra találkoznak, és véglegesítik az egyezségüket.

Andrea beszélt arról is, hogy nagy kihívás volt a mai nap az eltérő vélemények számára, Jeszenszkyvel ugyanakkor mindketten harcos aktivisták, és mindketten egyetértettek abban, hogy ha tényleg a szervezet tudta nélkül került ki a vérdíjas felhívás a Facebook-oldalra, akkor az még súlyosabb ügy, hiszen ezek szerint valaki az ő nevükben posztolhat oda közleményeket.

Jeszenszky is örült a megegyezésnek, és bár magát tényleg harcos aktivistának látja, híve az értelmes párbeszédnek. Sajnálatát fejezte ki egyben, hogy bírósági szakaszig jutott az ügy, de nem volt más választása, mint a feljelentés.

Ugyanis a Nemzeti Érzelmű Motorosok soha semmiféle "homofób vagy hasonló" megjegyzést nem tettek,

ezért amikor látta, hogy a Hír Tv-ben Andrea mégis az ő szervezetüket hozta szóba, megkereste a Pride-ot szervező civil szervezeteket, de nem kapott tőlük választ. Ezután döntött úgy, hogy bíróságon vesz elégtételt. Teátrális keretek között a bíróság folyosóján még át is adta azt a tértivevényes levelet, amit a Pride-ot szervező alapítványnak küldött, és amit kézbesítetlenül kapott akkor vissza.

Egyben arra kérte Andreát, hogy a jövőben harcos aktivistáskodása közben ha lehet, ne sértsen meg olyan szervezeteket, melyek erre nem szolgáltak rá, és egyben tanácsként azt is elmondta, hogy jogokért folytatott harca lehet több támogatót találna, ha kevésbé éles és harcos üzenetekkel dolgozna.

A két férfi ezután kezet fogott, és ekkor még egy utolsó szürreális csavarként Brückner János képzőművész egy sajátos performansz keretében Nemzeti Érzelmű Motorosok pólóban megölelte Andreát, amit Jeszenszky is csak zavartan nézett, majd a végén megjegyezte, hogy az ölelő nem az ő szervezetükhöz tartozik. Brückner volt az korábban egy díjátadón már megölelte Hoppál Péter kulturális államtitkárt is, szóval lassan egy ciklusról beszélhetünk.

Békésen ért véget ez az igazán komoly ügy, most már talán csak arra lenne szükség, hogy az Andreát telefonon és munkahelyén zaklatókkal és az őt életveszélyesen megfenyegetőkkel szemben is tegyenek valamit lassan a magyar hatóságok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.