Még egy stockholmi koncertet is lemondott az Omega, hogy Felcsúton léphessen fel

ZENE
2015 június 11., 06:45
comments 144

Kóbor János, az Omega frontembere nyilatkozott a Magyar Narancsnak leginkább arról, hogy június 13-án Felcsúton, Orbán Viktor kedvenc aránéjában lépnek fel. Kiderült, hogy úgy fideszes, ahogyan most már Kovács Kokó István is, és Horn Gyula volt Omega koncerten, Orbán meg nem. Ráadásul valószínűleg most sem lesz, mert pont meccs van Kóborék fellépése idején.

"Úgy voltunk a rendszerrel, hogy mellé nem állunk, de az ellene tevést nem tekintettük a feladatunknak" - foglalta össze a rendszerváltás előtti Omega viszonyát a politikához Kóbor János, akinek a CPg már túlságosan direkt és személyeskedő volt.

Úgy jött a képbe a felcsúti stadion, mint koncerthelyszín, hogy Kóbor megnézte a portugálok elleni utánpótlás meccset, ahol egyébként kaptunk egy hatost. Kóbornak ezért a meccs helyett volt ideje alaposan megnézni a Pancho Arénát, és el is mesélte a többieknek, hogy ilyen templomi szépségű stadion nincs még egy a világon, tartsanak itt beatmisét.

Felcsúton először nemet mondtak, mert szerintük a stadion nem koncerthelyszínnek készült. De aztán egy héttel később jelentkeztek, hogy a bajnokság vége és a gyep felújítása között játszhatnak a Panchóban. Csakhogy addigra már lekötöttek egy stockholmi koncertet. Végül lemondták a svéd fellépést, hogy Felcsúton koncertezhessenek.

1990-ben azért volt szimpatikus neki a Fidesz, mert "fiatal gyerekek, majd csak lesz belőlük valami. És naivan, de valamilyen szinten szabadelvűek voltak. Ez is tetszett."

1994-ben azért volt közös Omega-Fidesz választási plakát, mert a zenekar már jóelőre lefoglalta Budapesten a plakáthelyek 80 százalékát. A pártok könyörögtek a helyekért, de nemet mondtak. A Fidesz viszont bejelentkezett, hogy Orbán Viktor odaállna a plakáton Kóbor mellé, és ő is azt mutatja, hogy az igazi választás az Omega a Népstadionban. Ezt a zenekar túl politikusnak találta, de azt mondták, ha a Deutsch áll oda, akinek szintén hosszú haja volt, akkor pártlogó nélkül mehet. Utólag ugyan látták, hogy a betűtípus hasonló lett, mint a Fidesz plakátjain, de nem volt zavaró, és jól jött, hogy megosztották a költségeket.

Kovács László és Horn Gyula volt Omega-koncerten, utóbbi az egyetlen, hivatalban lévő miniszterelnökként. Orbán valószínűleg nem lesz a második, mert a felcsúti Omega-koncert idején játszik a válogatott Finnországban.

Mihály Tamás nem azért nem lép fel velük Felcsúton, mert baloldalisága miatt tiltakozik, hanem azért, mert az Omega Oratóriumban amúgy sincs szerepe.

Az Omega soha nem kötelezte el magát egyik párt mellett sem, nem léptek fel pártrendezvényen. A felcsúti koncerte sem kérte fel senki őket.

Kóber szerint ha van egy miniszterelnök egy ilyen focistamúlttal, és van benne egy kis lokálpatriotizmus, akkor nem az a legnagyobb tragédia, hogy felépít egy stadion annyi pénzből, amennyibe egy kilométer autópálya kerül.

Persze azt is mondja, hogy nem elegáns dolog ez a stadionépítés. Ha ő miniszterelnök lenne, nem biztos, hogy ezt csinálta volna, de nem ítéli el százszázalékosan.

Nem kéne mindent túlpolitizálni, ebben Kokónak van igaza.

Annyi letargikus, szomorú embert, mint Magyarországon, sehol sem látni. Mi a jobb, teszi fel a kérdést Kóbor: a legvidámabb barakk vagy a legletargikusabb demokrácia?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.