A harkály nem viccel

életmód
2015 június 17., 08:31
comments 131

A harkály minden nap több ezerszer megy arccal a falnak. Viszont amit mi többnyire aranyos kopácsolásnak hallunk, iszonyatos erejű ütések sorozata. A harkály feje a gravitációs gyorsulás ezerszeresével veri a fejét a fába. Ezzel akkora erőt fejt ki, ami a földi gravitáció ezerszerese. Az ember fejére mért 80-100 g-s ütés is agyrázkódást vagy komolyabb sérülést okoz, a harkály koponyája pedig még az 1200 g-s lassulást is baj nélkül kibírja. Még Songoku a Dragon Ballban is csak 100 g-n tudott edzeni (Herczeg Márk szerint először 10 g-n, majd 100 g-n gyakorolt a mester, utána pedig már puszta kézzel össze tudta törni a kavicsokat is).

Ezen a lassított gifen látszik is a harkály brutális ereje. A cikkbe inkább nem teszem bele, mert arcpirítóan sok (67) mega, és egy életre lerobbantana mindent, aztán hallgathatnánk naphosszat a panaszokat olvasói levelekben meg kommentekben, hogy hogyan lehetünk ennyire retardáltak, hogy ekkora gifeket teszünk ki. (UPDATE: Közben a kommentekben feltűnt a gif forrásvideója, azt be is ágyazom ide.)

A lényeg, hogy a harkály nagyon nagy király. Nem véletlenül tanulmányozzák a koponyáját az autóiparban is: ha a vastag, szivacsos csont ekkora energiát képes elnyelni, az életeket menthet az ütközéseknél is. (via DailyDot)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.