Czibere: jelentős nyomás alatt a gyermekvédelmi rendszer az embercsempészek miatt

határ
2015 június 18., 14:56
comments 140

Czibere Károly, az emberminisztérium szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Fóton közölte, hogy jelentős nyomás alá került a magyar gyermekvédelem az illegálisan az országba érkező kiskorúak számának drasztikus emelkedésével.

Az EMMI számai szerint míg 2014-ben 1300 kísérő nélkül, embercsempészek közreműködésével érkező kiskorú "fordult meg" a magyar gyermekvédelemben,

idén az első öt hónapban 2300-ra emelkedett ez a szám és az év végéig várhatóan eléri a 6 ezret.

Czibere Károly szerint a kormány elkötelezett amellett, hogy ezeknek a kiszolgáltatott gyerekeknek megadja a biztonságot és mindent megtesz azért, hogy ne sérüljenek az érdekeik.

2011 óta a gyermekvédelmi szolgáltatás rendszerének kell segítenie ezeket a gyerekeket, akkor még úgy számoltak, hogy évente átlagosan 20 és 40 között lesz az ilyen gyermekek száma, ezért Fóton 34 ilyen férőhelyet létesítettek.

Tavaly már 90 gyereket láttak el egy nap, idén pedig 250-270 gyereket.

Az államtitkár szerint "a háromszoros növekedés jelentős teher az intézménynek és a gyermekvédelemnek." Kádas István igazgató többször is kiemelte: az intézmény nem menekülttáborként működik, hanem gyermekotthonként. Minden gyermeket ugyanazon jog illeti meg, akárhonnan került ide. Az átmenetileg itt otthonra lelő gyerekeknek programokat szerveznek, magyar nyelvet tanítanak. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.