Rendeletben hirdette ki a francia elnök a vasárnapi zárva tartás szabályainak lazítását

külföld
2015 június 18., 18:04
comments 115

Leszavazta francia nemzetgyűlés a szocialista kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt. Az indítványt a jobboldali ellenzék azért nyújtotta be, mert Manuel Valls miniszterelnök második olvasatban sem engedte parlamenti szavazásra, hanem rendeletben hirdetette ki a gazdaság fellendítésére összeállított reformcsomagot.

A csomag legvitatottabb pontja a vasárnapi zárva tartás lazítása.

A kétszáz javaslatból álló gazdasági reformcsomagot, amelyet Brüsszel nyomására állított össze a kormányzat a gazdaság ösztönzése és a munkahelyteremtés érdekében, a jobboldal nem tartja elég hatékonynak, a baloldali képviselők és a szakszervezetek pedig túl liberálisnak ítélték meg.

Legtöbben elsősorban a vasárnapi nyitva tartás bővítését kifogásolták.

Az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az engedélyezett napokat az önkormányzat jelöli ki, az alkalmazottak önkéntes alapon és száz százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap. A kormány által kijelölt

turisztikai és kereskedelmi övezetekben a nyitva tartásnak ezentúl nincsenek korlátai vasárnap,

hétköznap pedig éjfélig van rá lehetőség. Az itt dolgozóknak hétvégén és este 9 óra után dupla fizetés jár, esti közlekedésüket és a gyermekeikre való vigyázás költségét pedig a munkáltató köteles fedezni.

Valls azért fordult a rendeleti kormányzáshoz, mert pártjának balszárnya miatt félt, hogy elbukná a parlamenti szavazást a szerinte létfontosságú csomagról. Jól kalkulált a kormányfő, ugyanis a szocialista párt balszárnya az ellenzéki bizalmatlansági indítványt nem támogatta. A francia alkotmány szerint egy rendeletben kihirdetett törvény érvényes, ha a kormány 24 órán belül nem bukja el a bizalmatlansági indítványt.

A módszert természetesen élesen bírálta az ellenzék, Christian Jacob UMP-frakcióvezető szerint

"A parlamentet megalázták. Az intézményrendszer teljes semmibevételének lehetünk a tanúi."

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.