Itt az EU igazi hőse: A német politikus, aki vesztett az EP-választásokon, de azóta is minden nap bejár dolgozni, mintha képviselő lenne

eu
2015 június 19., 13:07
comments 65

Bernd Posselt a tavalyi választásokon bukott el, ekkor dőlt el, hogy nem lesz ismét az Európai Parlament képviselője. Vagy hát papírforma szerint ennek kellett volna eldőlnie, mert Posselt ezt nem annyira hajlandó tudomásul venni. A Washington Post cikke szerint az 59 éves német férfi azóta is bejár dolgozni Strasbourgba, mintha mi sem történt volna.

Posselt a Bajor Keresztényszociális Unió tagja, azóta is részt vesz a parlamenti vitákban és nem volt hajlandó lemondani stábjáról sem. Bajorországban hetente találkozik a helyiekkel, hogy megtudja, hogyan tudná őket jobban képviselni az EU-ban. A férfi félretett vagyonából fizeti politikusi karrierjét.

Viccelődve azt szoktam mondani, hogy az EP tiszteletbeli tagja vagyok, de persze tudom, hogy nem vagyok az.

- mondta minderről Posselt, aki mint egykori képviselő, jogosult bejárni a parlament épületébe. Igaz az is, hogy nincs még egy kikopott képviselő, aki élne ezzel a lehetőséggel. Szerinte míg a többi egykori politikus inkább Mallorcára jár el pihenni, addig ő az EP-ben érzi jól magát, mivel az EU az, ami igazán foglalkoztatja.

photo_camera Bernd Posselt, via Wikipedia

Posselt eléggé megosztja az újságírókat és az internetezőket, van, aki szerint bámulatra méltó az elszántsága, mások szerint meg nevetséges, mennyire nem tudja elfogadni a vereséget. Pártja kitart mellette, értékelik, hogy mennyire komolyan veszi ezt a kérdést. Posselt szerint viszont az egész nem nagy ügy, hiszen szavazati joga úgysincs, és maximum indirekt módon tud belefolyni a döntési folyamatokba. És hogy miért nem fogadja el a választás eredményét?

Nem én voltam, aki vesztett a választáson, hanem csak szerencsétlen helyen voltam a pártlistán. Ami elsőnek biztonságosnak tűnt, kiderült hogy nem az.

Posselt 1994 óta volt EP-képviselő, egyetlen napot sem hagyott ki még betegség miatt sem. Ezért is van az, hogy a strasbourgi közegben még mindig úgy kezelik, mintha képviselő lenne. Rengetegen ismerik, mindenhova bejáratos. Ezt mutatja az is, hogy az orosz kormány is rátette legutóbbi kitiltottai listájára, mintha a férfi még mindig EP-képviselő lenne.

A férfi amúgy a felmérések szerint simán bejuthatna a német parlamentbe, élvez akkora támogatottságot körzetében. De ez őt nem hatja meg:

Inkább dolgoznék az Európai Parlament egy ajtónállójaként, mint egy ország elnökeként.

Tervei szerint 2019-ben újraindul, és megpróbál bejutni az Európai Parlamentbe. Ahol addig is folyamatosan ott lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.