Ha vért adsz Svédországban, minden alkalommal egy köszönő sms-t kapsz, amikor megmentettél egy életet

Egészségügy
2015 június 21., 06:31
comments 144

Update: számos olvasó jelezte, hogy a rendszer már Magyarországon is működik, ami remek hír, nekem évekkel ezelőtti emlékeim voltak véradásról, akkor még nem volt ez így. De akkor innentől az eredeti cikket ebben a szellemben érdemes továbbolvasni!

Ahogy a világ számos országában, Svédországban is gondot okoz, hogy bizonyos vértípusokból nem mindig áll rendelkezésre megfelelő méretű tartalékkészlet. Ennek leküzdésére találták ki többek között ezt a lelkesítő eszközt. Ha vért adsz, rögtön jön egy sms, hogy köszönik a segítséged, de akkor is üzenetet kapsz, ha valakinek segített később a véred.

Mindennel az a céljuk a szervezőknek, hogy közelebb hozzák az emberekhez a segítés fogalmát, hogy kézzelfoghatóbbá váljon, mennyit segíthet másokon a rendszeres véradás. Az ötlet még három éve merült fel, akkor egy kísérleti program keretében, de akkora siker lett, hogy mára országosan elterjedt.

Az országban ezen kívül online követhető véradatbázis is működik, azaz bárki megnézheti, melyik típusból mennyi áll rendelkezésre. Rendszeres donorok így például láthatják, mikor van rájuk igazán szükség. (IFL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.