Valaki véletlenül medúza-DNS-sel módosított bárányhúst evett tavaly Franciaországban

ÁLLAT
2015 június 23., 13:56
comments 65

A francia Le Parisien című lap birtokába jutott jelentés szerint tavaly olyan genetikailag módosított bárányhús került kereskedelmi forgalomba Franciaországban, amibe medúza DNS-ét is belekeverték.

A Ruby névre keresztelt bárány a nemzeti mezőgazdasági programban zajló kísérletekként jött létre, ami során a kutatók különféle implantátumok hatását vizsgálják szívbetegségekkel küzdő emberek esetében. A bárány 2014-ben született, anyjának a DNS-ét zölden fluoreszkáló fehérjével módosították, amitől világosabb lett a színe és áttetszőbb, fluoreszkálóbb a bőre.

Most kiderült, hogy a bárányt tavaly ősszel eladták egy vágóhídnak, több, nem genetikailag módosított báránnyal együtt. A vágóhídról pedig egy meg nem nevezett magánszemély vette meg októberben, de az nem világos, hányan fogyasztottak belőle. A francia hatóságok szerint a bárány húsa semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelentett, ugyanakkor mégis arra kérik az ügyészséget, vizsgálják ki az ügyet.

A jelenlegi gyanú szerint Ruby-t a laboratórium egy ártani akaró alkalmazottja juttathatta ki a vágóhídra. A meg nem nevezett személyt felfüggesztették azóta munkájából. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.