Csak hallucinálhatott a Teremtő, amikor megalkotta ezt a karmos féreglábút

TUDOMÁNY
2015 június 24., 19:30
comments 84

Sokáig vizsgálták a legmodernebb elektronmikroszkópokkal a világ valaha volt egyik legfurább teremtményének, a hallucigenia megmaradt fosszíliát, így már végre meg tudják állapítani, hogy a különös lény melyik oldalán van a feje, és melyik a farka. A tudósok ugyanis végre találtak az állat egyik végén fogakat, sőt egyszerű szemeket is.

Amikor 1977-ben megtalálták az alig 30 milliméter hosszú állat első maradványát, a tudós, Conway Morris azt hitte, hallucinál, ezért nevezte el az állatot hallucigeniának. Az állat a karmos féreglábúak közé tartozik, és az óceán fenekén mászkált féreglábaival. Először még azt hitték, hogy az állatból kiálló hosszúkás valamik csápok, de az már a kilencvenes években kiderült, hogy valójában kemény tüskék és lábak.

Hallucigenia a kambrium korban élt nagyjából 500 millió éve, amikor hirtelen sokkal változatosabb lett élővilág. De 400 millió éve kipusztult. A viselkedéséről még mindig nem tudnak sokat a tudósok: valószínűleg nem tudott túl jól mozogni, viszont mindent kiszívott, ami az útjába került.

Mai leszármazottai is érdekesek viszont, köztük az előgyűrűs férgek, akiket egyszerűen péniszféregnek neveznek angol nyelvterületen.

(Qz, The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.