Gifképregény készül Budapestről

Tbg
Budapest
2015 június 24., 19:08
comments 86

Vannak közös titkaink, amik nem azért titkok, mert szégyelljük vagy éppen féltjük őket a nyilvánosságtól, hanem mert olyannyira lényegtelennek találjuk létezésüket, hogy nem is foglalkozunk vele.

Vajon hány féle módon használjuk a mozgólépcső korlátját?

Mert hát van, aki az ujjával gyalogol rajta, apró önmagaként kísérve lépcsőn utazó nagy önmagát. Van, aki hagyja, hogy keze lassan megelőzze lábait, hiszen a szalag gyorsabban megy. És persze vagyunk olyanok, aki kezünkkel repülőhalat, vízipókot, esetleg mély hóban vadászó rókát utánozva szökdellünk magunk után.

Íme:

photo_camera Az emberek a hetesen projekt: Ablak. A teljes gifképregényt az alkotó oldalán találja.

Bogó Kriszta az ehhez hasonló apró, mindennapi városi jelenetekből kezdte el építeni gifképregényét, az Emberek a hetesent.

A gifképregény műfaja meglehetősen új jelenség a világon, bár aki tumblrelezik, vagy más módon keresi a vizuális nóvumokat a neten, találkozhatott már hasonlóval: az animációs (rajz-) filmnél kevesebb benne a mozgás, de kinyomtatni nehéz lenne, mert gifszerű mozgásszekvenciákat tartalmaz.

„A loop felerősíti a mozdulat jelentőségét a folyamatos ismétlődés miatt. Ráadásul a rajzfilmekkel szemben itt nem a rendező dönti el, hogy meddig tartson egy jelenet, hanem a néző: addig nézi az ismétlődő mozdulatot, jelenséget, ameddig csak akarja. Magát a jelenetet, a poén köré vont keretet pedig a gifképregény statikus része, a képregény hordozza, így egészítik ki egymást.”

- mondja a műfajról Bogó Kriszta.

Az ötlet, tehát, hogy a budapesti közlekedés mindennapjairól, apró történeteiből és városi legendáiból rajzos sorozatot készítsen, a valamikori piros 7-es jelzésű (ma 7E) buszon jött, amin a Kelenföldről érkező Bogó éveken át nap mint nap utazott.

"A piros 7-esen dolgoztak a BKV legsportosabb sofőrjei, aki utazott ezen a járaton, tudja, miről beszélek. Ha nem igyekeztél, már csattant is az ajtó a bokádon"

- emlékezik vissza Kriszta, de az élményt gifképregényben is megörökítette:

photo_camera Részlet az emberek a hetesen projektből: Az esés. A teljes gifképregényt az alkotó oldalán találja.

Van azóta 4-es metró, amelynek Gellért téri állomása ugyancsak helyszíne lett az egyik képregénynek: egy idő házaspár hölgytagja éppen ura zakóját bolytalanítja.

photo_camera Részlet az emberek a hetesen projektből: Szöszölés. A teljes gifképregényt az alkotó oldalán találja.

A 49-es villamos egy kedélyes villamosvezető története miatt válik helyszínné.

photo_camera Részlet az emberek a hetesen projektből: A villamossofőr. A teljes gifképregényt az alkotó oldalán találja.

A tervező grafikusként és médiadizájnerként éppen a napokban végzett rajzoló eddig egy tucat ilyen történetet, jelenséget rajzolt meg, de készülnek újabbak is. Ebből a werkvideóból az is kiderül, hogyan:

Emberek a hetesen werk videó from bogo kriszti on Vimeo.

Werkblogján lehet követni az alkotás fázisait, most éppen a 444 szerkesztőségének közelében, a Frankel Leó utcában zajló ásatások (fonódó villamos építése) egyik jellegzetesen élményén, a kordonozáson dolgozik:

photo_camera Kerítések (készülő gifképregény)

Honlapján ugyanakkor várja mindenkinek a saját megfigyelését, élményét, elmesélendő történetét, tervei szerint ugyanis a jövőben több ilyen közös budapesti élménnyel gyarapítja majd az Emberek a hetesen c. projektet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.