Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az USA-ra a saját őrültjei, mint a dzsihádisták

Terrorizmus
2015 június 24., 14:41
comments 190

A 2001-es New York-i és washingtoni terrortámadások óta az Egyesült Államok területén elkövetett erőszakos merényleteket a közvélemény elsősorban az iszlamista terroristákhoz szokta kötni. Egy most megjelent kutatás alapján azonban kiderült, hogy az elmúlt 14 évben majdnem kétszer annyi embert öltek meg szélsőjobboldali fanatikusok, mint a dzsihádisták.

A washingtoni New America kutatóintézet adatai szerint az 48 embert öltek meg nem muszlim hátterű terroristák, míg ehhez képest csak 26-an váltak a dzsihádisták áldozatává.

Ezek közül a múlt heti charlestoni templomi mészárlás különösen durva támadásnak számít, de abban már nem egyedi, hogy valaki a rasszista nézetei miatt kezdett el embereket mészárolni.

A nem muszlim hátterű merényleteket három csoportra osztották. Ezeknél az elkövetők vagy rasszista nézeteket vallottak, vagy a kormányzatot gyűlölték, vagy olyanmozgalomhoz tartoztak, akik minden állami beavatkozást elutasítanak. Az áldozatok főleg rendőrök, etnikai és vallási csoportok tagjai vagy random civilek voltak.

Szeptember 11. óta ilyen nem muszlim szélsőségesek összesen 19 merényletet követtek el. Ehhez képest muszlim terroristák csak 7 támadást követtek el ugyanebben az időszakban.

Ezek az eredmények egybevágnak azzal a a héten publikált felméréssel is, amiben a megkérdezett rendőrök 74 százaléka tartotta a legnagyobb veszélyforrásnak a kormányellenes terroristákat, és csak 39 százalékuk mondta azt, hogy az Al-Kaidához hasonló csoportoktól kell tartani a legjobban.

A rendőrök szerint az iszlamista szélsőségesek valójában nem jelentenek akkora veszélyt, mint ahogy kezelik őket, míg a szélsőjobboldali csoportokat pedig durván alábecsülték.

A kutatást végző intézet azokat a gyilkosságokat és támadásokat vette számításba, amikben egyértelműen kimutatható volt valamilyen ideológiai motiváció, tehát vallási, politikai vagy rasszista meggyűződésből követték el azokat.

Az intézet külön módszertant dolgozott ki arra, hogyan elehet megállapítani egy merényletről, hogy az kifejezetten ideológiailag motivált volt, vagy nem.

Külön megvizsgáltak minden esetet, nem csak a médiában való megjelenítésük alapján sorolták be őket.

Az Egyesült Államokban a muszlim közösségek már egy ideje panaszkodnak arra, hogy ha egy nem muszlim kezd el emberekre lövöldözni, akkor azt általában valamilyen mentális problémával magyarázzák, míg ha egy muszlim kezd el mészárolni, akkor a médiaszerint őt csakis a vallási meggyőződése motiválhatta.

Az amerikai Belbiztonsági Szolgálat egyébként már 2009-ben készített egy jelentést, amiben figyelmeztetett arra, hogy a gazdasági válság és az első fekete amerikai elnök megválasztása miatt számítani lehet arra, hogy a szélsőjobboldali csoportok sokkal erőszakosabbá válhatnak majd.

(The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.