Ezekben az órákban dőlhet el Görögország sorsa, és az előjelek nem túl jók

külföld
2015 június 27., 13:30
comments 195

Az Eurogroup tagállamainak többsége immár ellenzi a Görögországgal való hitelmegállapodás meghosszabbítását, nyilatkozta az Eurogroup szombat délutáni, brüsszeli ülésének kezdetekor a finn pénzügyminiszter, Alexander Stubb. 

Stubb szerint a görög válság megoldásában az eddigi B tervből A terv lesz, amivel arra utalt, hogy a "Grexit", azaz Görögországnak az eurózónából való kényszerű távozása válik a legvalószínűbb megoldássá.

photo_camera Varoufakisz pénzügyminiszter integet (JOHN THYS / AFP)

Az Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök által szombatra virradó éjjel bejelentett népszavazásra utalva a finn miniszter azt hangoztatta, hogy ez a nap szomorú nap a görögök számára. Stubb szerint ezzel bezárult az ajtó a további tárgyalások előtt.

Hasonlóan nyilatkozott Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is. Az Eurogroup gyik legtekintélyesebb miniszterének tartott Schäuble szerint Ciprasz bejelentése után nincs már alap a további tárgyalásokhoz.

A holland pénzügyminiszter, Jeroen Dijsselbloem is szomorú döntésnek nevezte a népszavazás kiírását, szerinte ezzel a tárgyalások lehetősége lezárult.

Görögországnak legkésőbb kedden több mint másfélmilliárd eurót kellene törlesztenie az IMF-nek, ugyanazon a napon, amikor a megmentésére kidolgozott második program véget ér. A program keretében Athén még 7,2 milliárd euró kedvezményes kölcsönt hívhatna le, de ehhez reformintézkedéseket kellene hoznia, melyekről több mint négy hónapja nem tud megállapodni hitelezőivel.

Közben a görög bankok fizetőképességét az Európai Központi Bank biztosítja úgynevezett rendkívüli likviditási segítségnyújtás keretében, amelyet viszont csak fizetőképes feleknek nyújthat. Ha ezt Frankfurt nem tudja folytatni, akkor a görög bankok likviditását az athéni jegybanknak kell biztosítania, amit csak úgy tehet meg, ha saját pénzt bocsájt ki, amivel de facto kilépne az euróövezetből.

A népszavazás hírét a görög közvélemény sem fogadta jól, az országban hosszú sorok alakultak ki az ATM-ek előtt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.