A Lázár János ismerősével konkuráló dohánycégek nem értik, hogy miért utasította vissza a kormány 24 órán belül az ajánlatukat

gazdaság
2015 június 29., 19:01
comments 110

Pörög tovább a trafikmutyi, a kormány most a dohánynagyker-koncessziót árusította ki, ami minden előjel szerint hatalmas biznisz, ennek ellenére nevetségesen olcsón vihette el a Lázár-féle dohánytörvény eddigi egyik nagy nyertese, a Continental Dohányipari Zrt., illetve a századvéges Lánczi Tamást éppen most leigazoló British American Tobacco.

Amit eddig tudni:

  • Idén tízmillió forintot fizet a koncesszióért a nyertes BAT-Tabán (ez fokozatosan emelkedne szintén jelentéktelen évi 600 millió forintig, 2034-ig összesen 8,9 milliárdot fizetnének).
  • Ezzel szemben állt elő ellenajánlattal, három dohánycég, az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. Ők fokozatosan 6 milliárdra emelt éves díjjal összesen 89 milliárdot ígérne összesen 2034-ig.
  • Szerintük lenne erre pénz, mert a piacon gyakorlatilag kockázatmenetesen lehet évi 10-16 milliárd forint profitot elérni.

Ajánlatukat viszont pillanatokon belül elutasította a fejlesztési minisztérium. Közös közleményükben azt írják,

csalódottan fogadták a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elutasítását, és bíznak abban, hogy a minisztérium újragondolja döntését.

A közlemény így folytatódik:

"A három vállalat értetlenül áll azelőtt, hogy a Nemzeti Fejlesztés Minisztérium kevesebb, mint 24 óra alatt utasította vissza a szerdán beadott ajánlatukat. A vállalatok nem értenek egyet az eljárásra vonatkozó érvekkel, melyeket a minisztérium az elutasítás indokaiként nevezett meg. A három szervezet bízott benne, hogy ajánlatukat diszkriminációmentesen mérlegelik, valamint megfelelően, kellő figyelemmel és érdemben bírálják el, továbbá a részleteket illetően lehetőségük lesz tárgyalásokat folytatni. 

A vállalatok évi 6 milliárd forintig terjedő koncessziós díjat ajánlottak fel az állami költségvetésnek, és az általuk működtetett ellátóval 500 munkahely létrehozását helyezték kilátásba az ajánlathoz csatlakozó piaci szereplők jelenlegi foglalkoztatottjai számára, melyet változatlanul fenntartanak.

Az ajánlat valós számításokon alapszik, átgondolt és gazdaságilag megalapozott, amely mellett a cégek kitartanak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszának átgondolását kérik. A vállalatok továbbra is nyitottak arra, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek egy hosszútávon fenntartható és működőképes piaci modell létrehozása érdekében, és bíznak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködésében. A kormányzat ugyanis ezzel szolgálná leginkább a magyar állam, a hazai adófizetők, a munkavállalók és a kiskereskedők érdekeit is egyaránt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.