Évente 184 ezer felnőttet ölnek meg a cukros italok

Egészségügy
2015 június 29., 18:21
comments 97

Az American Heart Association’s Circulation című egészségügyi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ezeket az üdítőket egyszerűen ki kéne rekesztenünk az étrendünkből.

A halálesetek többségét cukorbetegség okozza, becslések szerint évente 133 ezer emberét. 45 ezer emberrel végez olyan szívbetegség, melynek köze van a túlzott cukros üdítő-fogyasztáshoz, míg 6450-en ehhez kapcsolódó rákban halnak meg. Hasonló felmérés még sosem készült ezeknek az italoknak a konkrét egészségügyi következményeiről, bár persze azt eddig is lehetett tudni, hogy nem szerencsés ilyesmiből túl sokat inni.

A kutatók most 2010-es halálesetek alapján végeztek becsléseket, ebbe mindenféle cukros ital beleszámított, a szénsavas üdítőktől kezdve a különféle gyümölcslevekig, energiaitalokig és jeges teákig. Csak a százszázalékos gyümölcstartalmú italokat zárták ki. Összesen 611 ezer ember táplálkozási kérdőívét töltötték ki, amiket 51 országban töltöttek ki 1980 és 2010 között.

Országokra lebontva az Egyesült Államok vezet, éves szinten 25347 ember halálát okozzák ezek az italok. De ha lakosságszámra vetítve nézzük, akkor Mexikó van az élen, ahol 404,5 haláleset jut egymillió lakosra.

A kutatók szerint hatékony közegészségügyi lépések kellenek, hogy visszaszorítsák ezen italoknak a fogyasztását. A tanulmányt amúgy a Harvard, a Tufts, a Washington Egyetem és az Imperial College London kutatói jegyzik.

Megjegyzik azt is, hogy semmiféle egészségügyi haszna nincs a cukros üdítők fogyasztásának, így tényleg nehéz mivel érvelni mellettük. Szerintük évente több tízezer életet lehetne megmenteni, ha sikerülne e fronton tenni valamit.

Az Independent megszólította a brit üdítőszövetség vezetőjét, Gavin Partingtont is, aki szerint semmi nem támasztja alá e kutatásban, hogy a cukros italok fogyasztása vezetne e súlyos betegségehez. Hát oké.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.