Személyi kultuszt adott magának születésnapjára a türkmén elnök

külföld
2015 június 29., 19:22
comments 35

A földgázban gazdag ország elnöke, Gurbanguly Berdimuhammedow nemrég még aranyozott lovasszoborral lepte meg magát, most pedig ötvennyolcadik születésnapjára egy magáról elnevezett parkot kapott a fővárosban magától.

A helyi lakosok persze kivonultak, hogy köszöntsék az elnököt, még egy új dalt is írtak erre az alkalomra. A több mint negyven fokos hőségben megtartott avatóünnepségen együtt izzadtak az általános iskolások, az egyetemisták, a kormány tagjai és a mit sem sejtő külföldi diplomaták is.

A héthektáros parkban rengeteg márványelem található, és Berdimuhammedow elnök védelmezői szerepét hangsúlyozzák ki. Elfért azért egy ötven négyzetméteres mosolygós portré is az elnökről, aki maga amúgy meg sem jelent az ünnepségen.

photo_camera Képek: IGOR SASIN / AFP

Az állami napilap is köszöntötte hétfőn az elnököt, szalagcímük szerint egyik győzelem után a másikba viszi épp a nemzetet.

Berdimuhammedow 2006 óta van hatalmon, és éppen most tervez olyan törvényi változásokat, amik egyrészt öt év helyett hét évre adnának lehetőséget az államfőnek, hogy előrevigye közös türkmén ügyeiket, másrészt kikerülne az alkotmányból, hogy 70 év fölött valaki nem lehet elnök. Hiába, a jövőre is gondolni kell. A következő választás 2017-ben lesz, az eredményt borítékolni mernénk. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.