Nagy fordulat Görögországban: marakodni és tétovázni kezdett a Sziriza

gazdaság
2015 június 30., 07:25
comments 113

Egy görög tévé, a Skai szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök mégis azt fontolgatja, hogy elfogadja a hitelezők ajánlatát tárgyalási alapnak (arról a javaslatról van szó, amit tegnap Jean-Claude Juncker kemény szavak kíséretében mutatott be, és tartalmazott volna adósságelengedést is).

Hétfő este Ciprasz még teljesen másról beszélt. Az államcsőd előtt tizenkét és fél órával ez elég nagy változás mindenesetre.

Egy Sziriza-tag görög miniszter, Nikosz Pappasz közben felszólította Janisz Varufakisz pénzügyminisztert, hogy mondjon le, más kormánytagok – köztük a miniszterelnök-helyettes Jannisz Dragaszakisz – pedig Cipraszt kérlelik, hogy gondolkodjon el Juncker javaslatain.

A Kathimerini görög újság már a részleteket is tudni véli. Eszerint, ha a görögök belemennek a korábbi elutasított vasárnapi javaslatba, akkor októberben megvalósítanák a legújabb adósságelengedést (lejáratok kitolása, alacsonyabb kamatok, sőt, az eurózónás hitelekre kamatfizetési moratórium), amit egyébként még a 2012-es hitelcsomagban kilátásba helyeztek.

A Financial Times veterén euróriportere szerint szó sincs ilyesmiről, viszont a görögök új ellenajánlattal jönnek elő délután:

Eközben nem csak a görögök vesztek össze, hanem a hitelezők között hangadó németek is. A Politico szerint szerint Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter leszúrta Jean-Claude Juncker német kabinetfőnökét, Martin Selmayrt, hogy ne szóljon bele olyan dolgokba, amikben nem komptens (állítólag a “Kompetenzwidrige Einmischung” szót használta). Külön leszidta azért, mert Twitterre kiírta egyszer, hogy a görög javaslatok jó tárgyalási alapot jelentenek – amivel ellentmondott Schauble álláspontjának.

(Kathimerini)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.