Talán mégis szavazhatunk a vasárnapi zárva tartásról

POLITIKA
2015 június 30., 19:41
comments 170

A Nemzeti Választási Bizottságra (NVB) vonatkozó jogszabályok előírják, hogy a testület nem foglalkozhat olyan népszavazási kezdeményezéssel, melynek témájában már korábban benyújtottak népszavazási kezdeményezést. Ezért az utóbbi időben bevetté vált, hogy kisebb pártok a rosszul feltett kérdéseikkel hónapokig blokkolták az NVB-t, és ezzel el is vették a helyet a normálisan feltett kérdések elől.

Ilyen volt a KDNP javaslatára bevezetett vasárnapi zárva tartás is. Ebben a témában először az Összefogás Pártot vezető Szepessy Zsolt nyújtott be népszavazási kezdeményezést, de kérdését túl általánosan tette fel, így az NVB a kezdeményezés elutasítása mellett döntött. Viszont ilyen esetekben a Kúria ítéletét is meg kell várni, ezért ezzel a kezdeményezéssel is hónapokat foglalkozott a bizottság.

A vasárnapi zárva tartásról az MSZP is akart kérdést feltenni, de Szepessy mellett még Thürmer Gyula Munkáspártja is beelőzte őket.

Most azonban a Kúria döntött az eddigi kezdeményezésekről, és az MSZP kobraként csapott le.

Most ők voltak a leggyorsabbak.

A párt egyik kérdését, ami a vasárnap dolgozók 200 százalékos bérpótlékáról szól, már korábban hitelesítette az NVB, ebben megindulhat az aláírásgyűjtés. A most feltett kérdésük így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Ha az NVB átengedi ezt, indulhat az aláírásgyűjtés. Ha megvan a 200 ezer aláírás, mehet a népszavazás. Ha minden jól megy, akkor ez kb. még 1 év. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.