217,8 forinttal lopott meg Görögország minden magyart

gazdaság
2015 július 01., 13:17
comments 75
  • 1,8 milliárd dolláros törlesztőrészlettel csúszik Görögország az IMF-nek
  • Magyarország adja az IMF tőkéjének 0,44 százalékát

Ebből aztán arra jutottunk, hogy Alekszisz Ciprasz minden magyar zsebéből kivett 217,8 forintot. (7,9 millió dollár jut egész Magyarországra az 1,8 milliárd dolláros kihagyott törlesztőből.)

Ha Görögországban jár, mindenképp emlékeztesse erre vendéglátóit.

Persze az IMF nyelvén csak "fizetési hátralékba került" Görögország, ezért nem kell leírni az egész IMF-es adósságukat szerencsére. És ez olyan pénz, amit így is úgy is be kell fizetni a valutaalapnak, de mégis, ennyi jut ránk a hátralékból. (Még jó, hogy nyugati, északi és délnyugati szomszédainkkal ellentétben nem vagyunk eurózóna tagok, náluk az EFSF nevű európai mentőalapon és a kétoldalú hiteleken keresztül lényegesen nagyobb közpénzeket fog elvinni a görög csőd.)

Addig is itt egy ábra a Bloombergtől, ami az eddigi legnagyobb IMF-es fizetési csúszásokat mutatja:

CI1lOlbWgAQ5FjJ

Mondjuk Szudán már 1984 óta csúszik a pénzzel, Szomália pedig 1987 óta. Görögország viszont, ha sokáig nem fizet az IMF-nek, akkor egészen 26 milliárd dollárig nőhet a hátraléka.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.