A zimbabwei elnök homofób viccelődéssel támadta be Barack Obamát

külföld
2015 július 01., 06:23
comments 103

Mostanra jutott el a zimbabwei elnökig a hír, hogy az Egyesült Államok legfelső bírósága legalizálta a melegházasságot. Az ország 91 éves diktátora, a színpompás ruháiról is ismert Robert Mugabe pedig nem állta meg, hogy ne kommentálja a dolgot a helyi közmédiában. Rádióinterjúában azt mondta:

Mivel Obama támogatja az azonos neműek házasságát, képviseli a homoszexuális embereket és élvezi a vonzó támogatásukat, ezért ha ez szükséges, elmegyek Washingtonba, letérdelek elé és megkérem a kezét.

Mugabe kicsit nyakatekert gondolatának nagyjából annyi a lényege, hogy mivel az amerikai elnök támogatja a melegházasságot, alighanem meleg. És a Vox értelmezése szerint Mugabe úgy próbált meg gúnyt vonni a melegházasság ötlete köré, hogy megmutatta, mennyire nevetséges lenne, ha ő kérne meg egy másik férfit.

photo_camera (ALEXANDER JOE / AFP)

A zimbabwei diktátortól mindenesetre nem érkezett váratlanul ez a megnyilvánulás, évek óta képvisel meglehetősen otrombán kifejtett homofób álláspontot. Ennek a szubszaharai régióban amúgy jóval nagyobb tétje van, mint mondjuk az Egyesült Államokban, mert ezekben az országokban sok helyen kifejezetten üldözik a homoszexuálisokat, legtöbbször vallási alapokra hivatkozva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.