Becsicskult az MLSZ, nem lesz kötelező a szurkolói kártya

sport
2015 július 01., 08:57
comments 63

A Magyar Labdarúgó Szövetség enyhít a tavaly bevezetett, teljesen agyrém klubkártya-rendszer szabályain. Egyrészt a jövőben válogatott meccseken nem kell majd kártya, másrészt pedig a következő szezontól kezdve a klubok maguk dönthetik majd el, hogy kötelezővé teszik-e a kártyahasználatot.

Viszont az ehhez kapcsolódó integrált jegyértékesítési rendszert a továbbiakban is működtetniük kell. Ez a rendszer akkor marad életben, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős büntetéssel az UEFA vagy a FIFA. 

"A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról, ezért a bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át"

- mondta el Csányi Sándor MLSZ-elnök minderről. Majd arról is beszélt, hogy megéri azért kártyatulajdonosnak lenni, mert könnyebb lesz így jegyet venni vagy bemenni a stadionba, mert aki kártya nélkül menne meccsre, mindig igazolnia kell majd személyazonosságát.

"Egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett, így nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai +kollégáik+. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat"

- mondta minderről Csányi Sándor.

Az MLSZ közleményéből kiderül, hogy a döntéssel az MLSZ elnöksége a szurkolók többsége által elfogadott rendszer hátrányainak orvoslását reméli, illetve lehetőséget akar biztosítani a meccsekre nem rendszeresen járó nézőknek, továbbá bizalmi lépésnek, nyitásnak szánja azok felé, akik eddig "dacból, a kötelező kártyarendszer elleni tiltakozás okán maradtak távol"."

A döntéssel párhuzamosan az MLSZ változtat a fegyelmi büntetésekkel kapcsolatos gyakorlaton is, és a továbbiakban csak azokat a szabálysértéseket szankcionálja szigorúan, amelyeket az UEFA és a FIFA is, ugyanakkor megmarad a zéró tolerancia a rasszizmussal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.