Kevés a pénz, bunkók a vendégek, pihenés nélkül húzol le egy teljes szezont

balaton
2015 július 01., 13:45
comments 148

15 éve vagyok a vendéglátásban és 4 nyarat dolgoztam Balatonon. Bemutatom a valós béreket, átveréseket, tudnivalókat, mielőtt a Balatonra mennél dolgozni - kezdi a posztját Csókási László, amiben reagál a balatoni vendéglátást térdre kényszerítő szakemberhiányról.

Csókásiról azt kell tudni, hogy felszolgált Orbán Ráhel esküvőjén, és ő hozta nyilvánosságra, hogy két eltűnt telefon miatt a lagzin dolgozóktól DNS-mintát akart venni a rendőrség. Mindegyiktől, miközben a vendégektől nem.

Az őt írásra késztető cikk pedig röviden így foglalható össze: a magyar vendéglátásban alacsony a fizetés, ezért inkább Ausztriába mennek az emberek, elfogytak a szakácsok, pincérek és mosogatók. A tulajdonosok szerint az itthon maradók közül pedig alig akarnak dolgozni.

Csókási szerint így néz ki a balatoni vendéglátás, munkavállaló szemmel.

A balatoni szezon lényegében egy erős hónap, július közepétől augusztus 20-ig. Ezt végig kell nyomni, nincs pihenőnap, van, ahol le sem ülhetnek a felszolgálók, még akkor sem, ha nincs vendég, pedig a napi munkaidő 11-14 óra. Heti egy fél nap szabadnap jár, de csak akkor adják ki, ha nincs vendég. Ez így havi 310-380 munkaóra, de úgy, hogy csak napi 4-6 órára van bejelentve, hogy spóroljon a munkaadó.

Ehhez képest van egy alapfizetés, 100-120 ezer forint, erre jön a borravaló, már ahol odaadják. A németek például "a tízezer forintos számlára úgy adják oda az 50 forintot, mintha aranytallér lenne".  Állítólag a 25 százalékos áfáról szóló magyar szövegre azt gondolják, hogy az az árba beépített borravalóról szól. A magyarok adnak ugyan, de ők sem mindig. És ha van jatt, akkor azt a tulajdonos letagadja.

A jatt májusban minimális, 20-30 ezer forint, júniusban már 50-60 ezer, július-augusztusban már 120-180 ezer forint. Ebből lejön 20-30 ezer forint a szállásért.

Csókási szerint a "július a legjobb hónap (szinte mindig), ekkora kapsz nagyon jó hónap esetén 260 ezret, a legkevesebb óraszámmal (310 óra) ez 840 forintos órabér, rosszabb év hónapján kapsz 220 ezret, ami már 700 forintos órabér". Ez szerint lófasz ezért a munkáért, ráadásul ha a teljes nyári szezonra átlagolod, akkor 600-650 forintos órabér jön ki. 

A legrosszabbul a konyhalányok, kézilányok keresnek, miközben ők dolgoznak a legtöbbet. "Reggel 7-re vagy 8-ra mennek, és általában 22-kor jönnek el. Sok helyen velük is takaríttatnak (konyha, hűtők, raktárak stb.), ekkor még később jönnek el". Csókási szerint legkevesebb 400-420 órátdolgoznak egy hónapban. Mindezt 110 ezer forintért. 

A szakácsok bérét a szezonhoz igazítják, májusban még csak 80-120 ezret, júliusban-augusztusban 150-180 ezret, a jobbak megkapják a 200-220 ezret. De ezért reggeltől már főzni kell, és éjjel tízig, 11-ig dolgoznak. Így összejön nekik is a havi 420-440 óra, mindezt elképesztő melegben, mert megy az összes fritu, sűtő, főzőlap. Átlagban hat órára jelentik be őket, talán egyet nyolc órára is, a NAV kedvéért.

Csókási aztán hosszan ír arról, mekkora szívás a balatoni pincérkedés, mert nagyon kevés embert vesz fel a tulaj, így igazán meg lehet utálni azt a németet, aki tatárbeefsteaket rendel, mert ahhoz a piritóst is a pincérnek kell készíteni, vagy a tulajt, aki kitalálta, hogy melange legyen az italapon,  mert jól néz ki a négyrétegű kávé, de "nincs idő ilyen pepecs szarokkal vacakolni". Mert azt is a pincér csinálja meg. Vagy a négyfős német családot, akik közül mindenki külön-külön fizet. És jönnek az extra kívánságok, amit külön el kell mondani a szakácsoknak, mert hiába írod fel, olvasni nem tudnak. Vagy annak a története, hogy a gyalázatosan rossz szakács minden második pizzáját elégeti, ami miatt egy órát vár a vendég, de 80 ezerért ilyen szakács jön. Emiatt aztán a vendég többet be nem teszi a lábát az étterembe.

Azzal zárja a posztját Csókási, hogy a balatoni vendéglátásban azért alakult ki a mostani vészhelyzet, mert a tényleg jó dolgozókat sem becsülik meg. És Budapestre is igaz, az lesz Csókási szerint a következő, ami tönkremegy. Mert 16 óráért hatezret akarnak fizetni, plusz a jattot, sok helyen bejelentés nélkül.

Az eredeti cikkünkben nyilatkozó vendéglátósok szerint azért ennél kicsit árnyaltabb a kép. Voltak olyan tulajdonosok, akik bejelentve, a Csókásinál magasabb összegért kerestek hába embert, már nem találtak, vagy aki igen, azzal súlyos problémák voltak, akadt, aki egyszerűen nem akart sokat dolgozni.

Végül egy jótanács Csókásitól:

"Olyan helyre soha ne menj dolgozni, ahol olcsó menüt árulnak! Az összes csóró azt fogja hinni, hogy a 600 forintos menüért (leves + főétel), még ingyen kéri tőled a kancsós vizet, aztán persze jeget nem tudnál hozni még bele, aztán még egy kosár kenyeret is… Az ilyen helyeken a vendég soha nem ad büdös fillér jattot sem! Miközben a lábadat lejárod e menük cipelésével! Ez Budapestre is igaz, ott főként a korlátlan fogyasztásos helyek azok az éttermek, melyek már kibérelték a hirdetésoldalak legfelső helyét. Napi 12-16 órában semmi mást nem fogsz csinálni, mint cipelni a tányérhegyeket a korlátlan fogyasztás miatt lószar bérért (jatt nulla), 3 hónap után pedig mész a rokkant székbe…"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.