Az EU szép lassan leereszti Cipraszt a verembe, amit maga ásott

külföld
2015 július 02., 07:01
comments 431

A helyzet súlyosságára tekintet nélkül válik egyre komikusabbá

a görög adósságdráma.

Erről javarészt maga a görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz tehet, aki talán már maga se tudja, hogy éppen mit akar:

  • kedd éjfél, az adósságtörlesztési határidő lejárta előtt levelet írt, amiben az áfa-emelés kivételével mindenbe beleegyezett;
  • hogy aztán szerda reggel már újra mindent elutasítson;
  • hogy aztán szerda este újabb ajánlatot tegyen, miszerint bizonyos feltételeket elfogad, de adjanak neki most azonnal 29 milliárd eurót.

Pechjére az eurozóna vezetői csak körberöhögték. Egyre inkább úgy tűnik, hogy leleplezték Ciprasz blöffjét:

ha már minden figyelmeztetés nélkül népszavazást írt ki egy héten belülre, akkor most már tartsa is meg, azt majd meglátjuk, hogy szavaznak a görögök, akik hétfő óta legfeljebb napi hatvan eurót tudnak kivenni az ATM-ekből.

A feleket látszólag az se zavarja, hogy magát a népszavazást egyre többen tartják en bloc alkotmányellenesnek. Például:

Hogy mást ne mondjunk, a népszavazás hivatalos, állami oldala úgy néz ki (már amikor éppen betölt), mintha a "nem"-párti kampány főoldala lenne.

Amúgy bár a görög igazságügyi minisztérium július 8-ig ítélkezési szünetet hirdetett, hogy minden figyelmét a népszavazás lebonyolítására fordíthassa, az ország alkotmánybírósága pénteken mégis ülésezhet: arról fognak dönteni, hogy egyáltalán alkotmányos-e a népszavazás.

Amire a jelek szerint az ég világon semmi szükség nem lett volna, ha a felek akár csak egy kicsit is rugalmasabbak. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének vallomása szerint a múlt pénteken, a tárgyalások összeomlása előtt "már annyira közel voltunk a megállapodáshoz, hogy már csak hatvan millió euróról vitatkoztunk". Hatvanmillió euró még az esedékes, 1,6 milliárd eurós törlesztőrészlethez képest is nevetségesen kevés, hát még a görög mentőcsomag több százmilliárd eurós teljes összegéhez képest. (Via Politico Brussels Playbook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.