"Hoppá, a rossz kart húztam meg" - mondta a tajvani gép pilótája, mielőtt a halálba küldött 43 embert

baleset
2015 július 02., 10:28
comments 311

A pilóta hibája okozta február elején azt a repülőgép-balesetet, amelyben összesen 43-an haltak meg., amikor a TransAsia légitársaság kétlégcsavaros, ATR-72 típusú gépe a folyóba zuhant Tajpejben.

taiwanese-plane-crash-dashboard-3

A tajvani repülésbiztonsági szerv most közzétett jelentése szerint a gép azért zuhant le, mert pilóta, a 41 éves Liao Jian-zong véletlenül leállította a gép egyetlen még működő motorját.

"Hoppá, a rossz gázkart húztam vissza"

- mondta a hangfelvételek szerint Liao, aki ezzel a mozdulattal gyakorlatilag leállította a motort. Ezek voltak az utolsó szavai, mielőtt a gép lezuhant. Próbálta még újraindítani a motort, de sikertelenül. A balesetben, amelyet 15-en túléltek, ő is meghalt.

photo_camera (MTI/AP/Wally Santana)

A jelentésből az is kiderül, hogy a pilóta egy évvel korábban megbukott egy szimulátorteszten, mert fogalma sem volt, mit kell tenni, ha felszállás közben kigyullad a gép motorja.

(The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.