Nagy oxigyőzelem várható görögéknél, a Sziriza örül, minden más bizonytalan

eu
2015 július 05., 15:46
comments 269

Ömlenek a hírek a világ aktuálisan legfontosabb eseményéről, a görög népszavazásról.

A legtöbb exit poll felmérés a nemek (görögül: oxi) győzelmét jósolja, viszonylag nagy főlénnyel (60-40 arányban). A szavazás biztosan érvényes lesz, a választópolgárok fele részt vett, és 40 százalékos részvétel már elég a görög törvények szerint.

photo_camera Janisz Varufakisz pénzügyminiszter szavaz. (AFP-fotó, Arisz Messzinisz)

A kormány már bejelentette, hogy minél előbb szeretne megállapodni az európai hitelezőkkel, és azonnal tárgyalóasztalhoz ülne. A görög nemzeti bank sürgős segítséget fog kérni az Európai Központi Banktól. Görögország és így a bankrendszere is napok óta a technikai csőd állapotában van, miután az európai intézmények nem nyújtanak finanszírozást. A bankok zárva tartanak, az automatákból is csak korlátozottan lehet készpénzt fölvenni. Az emberek többsége már napokkal ezelőtt kivette minden pénzét, és igyekezett valami értékálló dologba fektetni vagy külföldre vinni.

Angela Merkel német kancellár hétfőn Párizsba utazik, hogy Francois Hollande francia elnökkel tárgyaljon a görög népszavazás eredményéről és a válság megoldásáról.

Este kilenc körül valószínűleg már tudni fogjuk a népszavazás végeredményét, de nagy fordulatra már senki se számítson.

A „nem” győzelme annyit jelentene, hogy a görögök többsége azzal a kormányállásponttal ért egyet, hogy a hitelezők legutóbbi ajánlatait el kell utasítani, és olyan megállapodást kell kötni, amely az ország adósságának egy részét elengedi vagy úgy ütemezi át, hogy jelentős fizetés könnyebbséget jelentsen. A hitelezők, illetve az őket leghatározottabb képviselő németek szerint ez egyet jelent a görög államcsőddel és az eurozónából való kilépéssel. (Nem minden európai politikus ennyire kemény, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken arról beszélt, hogy ha a nemek győznek, akkor is folytatni kell a tárgyalásokat a görögökkel.)

Az „igen” pedig arra adna felhatalmazást a tárgyalóknak, hogy megállapodjanak a hitelezőkkel, és akár komoly megszorítások árán is tovább törlesszék adósságaikat az IMF-nek, az EKB-nak az EB-nek, az ÜNK-nak, a HKSZCSPSZV-nek, az MTKVM-nek és az FKGP-nek.

Mélyelemzésünk szerint a nemek győzelme a teljes görög államcsődöt, az eurozóna, majd az Európai Unió szétesését, a totális káoszt, az Új Középkor eljövetelét jelentené, még az sem elképzelhetetlen, hogy az egész kontinenst elnyeli egy szupervulkán.

Az igenek győzelme esetén viszont mindenki megmenekül, helyreáll a világ rendje, megtalálják a rák gyógyszerét, visszafordul a globális fölmelegedés, és kézenfogva sétálunk el a naplementébe.

De az is lehet, hogy pont fordítva. Vagy mindkettő.

Az a legvalószínűbb, hogy igazából tök érdektelen a népszavazás eredménye, az a görök belpolitikai cirkusz terméke, míg a német, a francia vagy a belga belpolitikai cirkusznak tök más termékei vannak. Az egyetlen valódi tét az újbalos kormánypárt a Sziriza politikai jövője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.