Szabó László lett a paralimpiai bizottság új elnöke

sport
2015 július 06., 16:56
comments 60

A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (Fodisz) elnöki tisztét ellátó 45 esztendős Szabó László 33, míg ellenfele, a Magyar Rögbi Szövetség által jelölt Koller Sándor három voksot kapott, öt szavazat érvénytelen volt.

Az elnöki poszt azután üresedett meg, hogy Gömöri Zsolt a körülötte kirobbant botrányok miatt június 19-ei hatállyal benyújtotta lemondását.

Szabó László megválasztása előtt pár percben ismertette ötpontos programját. Ebben az egyik legfontosabb teendőjének a paralimpiai bizottság iránti bizalom helyreállítását nevezte meg. Kiemelt támogatást ígért a riói paralimpiára készülőknek, fontosnak tartotta egy utánpótlás Paralimpiai Akadémia létrehozását, a budapesti paralimpia megrendezését, továbbá azt, hogy a fogyatékos sportolókat egyenjogúként kezeljék az ép sportolókkal.

A sportvezető bejelentette, az elnöki tisztet társadalmi munkában kívánja ellátni, de hozzátette, hogy egy főállású főtitkárra és/vagy sportigazgatóra szüksége van az MPB-nek.

A közgyűlés előtt kisebb vihart okozott, hogy a Gömöri-ügyet kirobbantó Kovács Brigitta, az MPB néhány hónapja eltávolított gazdasági vezetője nem kapott mandátumot, pedig véleménye szerint a Vakok Világszervezetének kincstárnokaként ez a jog megillette volna őt. Amint az ülésen elhangzott, az MPB közgyűlésén alanyi jogon szavazhatnak azok, akik valamely nemzetközi szervezetben tisztséget töltenek be. A mandátumvizsgáló bizottság azért nem adott szavazati jogot Kovácsnak, mert ő már nem dolgozik az MPB-nél, amely annak idején delegálta őt a Vakok Világszervezetébe. Később a mandátumvizsgáló bizottság határozatát a közgyűlés is megerősítette.

photo_camera Szabó László a hétfői közgyűlésen (MTI/Kovács Attila)

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban. Gömöri június 16-án nemcsak elnöki posztjáról mondott le, hanem közös megegyezéssel megszüntette a főtitkári és sportigazgatói posztra vonatkozó munkaszerződését is.

Gömöri lemondása óta Deutsch Tamás fideszes politikus töltötte be az ideiglenes elnöki posztot, elképesztő ámokfutást rendezve e rövid idő alatt is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.