A görögök állítólag már elküldték a végső-végső javaslataikat, de csak holnap szavaznak róla, és a németek lehet, hogy elfogadják, de biztos, hogy nem

külföld
2015 július 09., 17:58
comments 117

Teljes káosz van a görögök utolsó-végső javaslatai körül. Ezeket ugye muszáj lenne ma-holnap elküldeniük, hogy szombat-vasárnap a hitelezők el tudják fogadni őket, különben az Európai Központi Bank ki fogja lökni a bankjaikat a hitelprogramból, és ezzel kihullanak az eurózónából.

Görög források szerint már el is küldték a javaslatokat a hitelezőknek és az eurócsoportnak. Viszont holnap fog róluk szavazni a parlament. Ebben az lehet a logika, hogy előbb a hitelezők véleményében akarnak biztosak lenni, és csak utána vinnék át a törvényhozáson a javaslatokat.

Európai források közben megerősítették, hogy megkapták a javaslatokat.

Viszont közben új hírek jöttek a német álláspontról. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azt mondta Frankfurtban, hogy ő – bármit is mondott az utóbbi hónapokban – igazából egyetért az IMF-fel abban, hogy valamilyen könnyítéssel fenntarthatóbbá kell tenni a görög adósságot. De ennek formája nem lehet adósságleírás, mondta mostanában feltűnően sokat viccelgető német politkus.

A Guardian már tudni véli, hogy még a korábbi ajánlatnál is keményebb reformokat vállalnak magukra a görögök. Az EU pedig humanitárius segítséget is adni fog cserébe, továbbá a hitelprogram is nagyobb lesz a korábbinál: hároméves programra, 50-60 milliárdos keretösszegre tippelnek.

Közben egyébként áramkimaradás van Athénban, ami miatt sötétségbe borult a város fő látnivalója, az Akropolisz:

akropolisz

(Reuters, Guardian, Telegpraph, Ekathimerini)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.