Hmm, mit szólnának hozzá az emberek, ha megemelnénk a nyugdíjkorhatárt

gazdaság
2015 július 11., 10:28
comments 191

Valószínűleg ez járt valakinek a fejében a kormány környékén, úgyhogy a Napi Gazdaság most erről ír.

Egész pontosan egy interjút közölnek Spéder Zsolttal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatójával. Ebben esik szó arról, hogy a bár a kormány remekül kormányoz, nagyon sokat tesznek a gyerekvállalás felpörgetéséért, de a kiváló emberek legjobb szándéka ellenére is úgy néz ki, hogy

"2060-ra az ország lélekszáma mintegy 2 millióval, 7,9 millióra fog csökkenni, a 65 éven felüliek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak".

De tényleg ne hibáztassák ezért a kormányt, szuperül dolgoznak!!

A lényeg, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából nyilván ez borzasztó hír, mert nagyon kevés aktív dolgozónak kellene egyre több idős embert eltartania.

"A helyzet kezelhetetlen lesz, ez mélyebb szakmai hozzáértés nélkül is belátható. A nyugdíjkorhatár felemelését nem lehet megúszni, hacsak nem nő sokszorosára a munka hatékonysága."

Szóval vagy jönnek a robotok, vagy tovább fogunk dolgozni. Mondjuk én nem, mert addigra már 80 körül leszek, ha még leszek, de önök simán lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.