Emberek, felfedezték a túlegészségesenevés-szindrómát!

életmód
2015 július 13., 06:11
comments 103

Azt hiszi, hogy egészségesen eszik, csak mert egész nap paleózik, vagy fülig ül a tofuban? Lehet, hogy pont ettől beteg. Vagyis lehet, hogy pont ez a betegsége.

Dr. Steve Bratman felfedezett valamit, amit

orthorexia nervosának

nevezett el, és amit a túl egészséges táplálkozás okozta étkezési zavarként ír le. Bratman szerint azok, akik kényszeresen egészségesen esznek, valójában ugyanolyan táplálkozási zavarban szenvednek, mint az anorexiások és a bulémiások, csak nem az elfogyasztott étel mennyisége, hanem a minősége a megszállottságuk tárgya.

De az önképük miatt szenvedő anorexiásokkal és bulémiásokkal szemben az orthorexiások ráadásul felfuvalkodott pöcsök is:

"Az, akinek a napja tofu és quinoakeksz evésével telik, olyan tisztának érezheti magát, mintha az egész életét a hajléktalanok segítésének szentelte volna" - mondja a felfedező.

Bratman tesztet is összeállított, amiből mindenki magának diagnosztizálhatja az orthorexiát. Ez alapján ön orthorexiás, ha

  • több napra előre megtervezi étkezéseit;
  • az evés élvezeténél fontosabb a tápérték;
  • szigorúbb önmagához;
  • az egészséges táplálkozástól nőtt az önbecsülése;
  • feladta azokat az ételeket, amiket szeret, hogy helyettük "jó" ételeket egyen;
  • a hülye étrendje miatt szinte csak házikosztot tud enni;
  • bűntudatot okoz a megtervezett, egészséges étrendtől való minimális eltérés is;
  • és ez már az életminőség rovására meg.

Ha ebből akár csak négy is igaz önre, akkor érdemes elgondolkodnia, hogy nem vitte-e túlzásba az egészséget. (Via Femcafe)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.