Lemondták a tömegrendezvényeket Munkácson

külföld
2015 július 13., 10:13
comments 20

A múlt hét végén kirobbant fegyveres összetűzés miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Munkácson, a városban megerősítették a kulcsfontosságú létesítmények őrzését, lemondták a tömegrendezvényeket, így elhalasztották a Munkácsi Állami Egyetem diplomaátadó ünnepségét is – közölte Lengyel Zoltán polgármester.

Szerinte a városban nyugalom van, a fegyveres összetűzés nem folytatódik, de a polgármesteri hivatal elrendelte valamennyi közműszolgáltató és állami objektum megerősített őrzését. Munkácson a Jobboldali Szektor (PSZ) szervezetnek nincsenek fegyveresei, a helyzet egyelőre változatlan – mondta a polgármester, akinek elképzelése sincs arról, hogyan fognak alakulni a fejlemények.

photo_camera Egy kerékpáros a kommandósok ellenőrző pontja mellett Munkácson (Fotó: Nemes János / MTI)

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, köztük 4 civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a PSZ szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomlexumban, és a konfliktusba a rendőrség is beavatkozott. A tűzharcban, ami a városban, majd a mellette elhaladó forgalmas autóúton is folytatódott, a PSZ fegyveresei Kalasnyikovokon kívül harckocsi-elhárító gránátvetőket, golyószórókat és mesterlövész puskákat is bevetettek.

A PSZ menekülő fegyvereseit a hatóságok szombaton megadásra szólították fel. A tűzharc után a Munkács környéki hegyek közé visszavonult PSZ-egység parancsnoka egy közösségi oldalra felett videofelvételen azt mondta, Lanyo kezdeményezte a találkozót a PSZ kárpátaljai szervezetével, mert nem tetszett neki, hogy a PSZ járőrei ellenőrzésük alá vonták a kárpátaljai határátkelőhelyeket, és akadályozták az ott folyó csempészést.

A Csap-Kijev főútnak az a szakasza, ahol a harcok folytak, még hétfőn is le volt zárva.

Vasárnap Munkácsra érkezett az EBESZ ukrajnai missziójának küldöttsége, aminek a tagjai találkoztak Lengyel Zoltán polgármesterrel, a rendvédelmi szervek helyi és Kijevből Munkácsra érkezett vezetőivel, és felkeresték a kórházat, ahol a tűzharc sebesültjeit ápolják.

A küldöttség jelentése szerint, ami több kárpátaljai hírportálon is olvasható, a város körül fokozott biztonsági intézkedések tapasztalhatók, a rendőrök több közúti ellenőrző pontot állítottak fel, nagy erőkkel van jelen a rendőrségen kívül az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a hadsereg.

Az EBESZ munkatársai látták, amint Munkács felé tart egy 11 páncélozott csapatszállító járműből, két katonákkal tele teherautóból és egy üzemanyag-szállító tartálykocsiból álló menetoszlop, a város közelében pedig az SZBU tíz páncélozott kisbuszával találkoztak. Az EBESZ-ben közölték, hogy továbbra is figyelemmel követik a fejleményeket Kárpátalján.

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. A tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek az oroszbarát szakadárokkal vívott összecsapásokban. De a PSZ tagjai, Kijev ez irányú törekvései ellenére nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak. (MTI via Mukachevo.net)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.